Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că românii vor putea solicita, din luna august, cartea de identitate electronică.

Miercuri, 10 martie, Guvernul a adoptat hotărârea privind stabilirea formei și conținutului actelor de identitate.

„Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare şi de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate româneşti atât în ceea ce priveşte dimensiunea acestora, cât şi privitor la datele personale”, a precizat Lucian Bode, pe pagina sa de Facebook.

Buletine electronice din august 2021

Bode a precizat că noile carți de identitate va avea dimensiuni reduse și va conține elemente de securitate care vor asigura cetățenilor garanția că identitatea nu va fi furată. Cetățenii români vor putea solicita începând cu luna august.

De asemenea, prin hotărârea adoptată de către Guvern, se va simplifica și modalitatea prin care se va obține actul de identitate.

Dat fiind faptul că autoritatea publică deține deja informațiile necesare, cetățeanul nu mai este nevoit să prezinte alte documente doveditoare.

Proiect mult așteptat de către români

Lucian Bode a precizat că acest proiect a fost aștepta de români, iar societatea civilă a avut un rol semnificativ în adoptarea acestei hotărâri.

„Ştiu că acesta este un proiect mult aşteptat de români şi că de-a lungul procesului de consultare publică a existat un interes deosebit din partea societăţii civile. A avut o contribuţie valoroasă pentru definitivarea acestuia. Iată că acest parteneriat a dat roade şi acum putem vorbi de modernizarea unui segment important al serviciilor pe care Ministerul Afacerilor Interne le oferă cetăţenilor”, mai scrie ministrul pe Facebook.

De asemenea, ministrul este optimist și susține că specialiștii MAI vor continua să susțină ,,proiecte la fel de îndrăznețe”.

Din august 2021, românii vor putea opta pentru primirea unui card de identitate electronic. Pe 10 martie, Guvernul României a adoptat hotărârea privind stabilirea formei și conținutului actelor de identitate.