Farmaciile independente trag un semnal de alarmă și anunță întârzieri de până la 150 de zile în decontarea medicamentelor compensate și a medicamentelor din programele naționale  de către casele județene de asigurări de sănătate.

Farmaciile mici, cele mai afectate

Casa de Asigurări, potrivi contractului, trebuie în cel mult 90 de zile să deconteze farmaciilor ceea ce plătesc din propriul buget distribuitorilor. Din nefericire, plățile pentru medicamentele compesante nu s-a mai făcut din luna iulie 2020. Programele naționale de oncologie și diabet se lasă și ele așteptate.

Marile lanțuri de farmacii au în spate distribuitori proprii, farmaciile mici fiind cele care au de suferit de pe urma întârzierii plăților.

De suferit are tot pacientul

Președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica, Sânziana Mardale, a făcut încă de la începutul lunii septembrie a anului trecut, mai multe sesizări către Casa Națională de Asigurări de Sănătate ( CNAS), Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor, pentru echilibrarea plăților.

,,Cine are de suferit în final e tot pacientul, pentru că nu mai găseşte medicamentele. Semnale primim din toată ţara că nu mai au de unde să se aprovizioneze”.Se resimte mai mult pe farmaciile mai mici, independente, dar sunt probleme şi pentru lanţuri, chiar dacă au distribuitori proprii. În noiembrie şi decembrie, farmaciile au primit o parte din sumele restante, dar puţin faţă de datoriile caselor de asigurări, afirmă farmaciştii”, a spus Sânziana Mardale, preşedintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica ( AFIA) pentru Libertatea.

CNAS va începe plățile către farmacii

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a recunoscut o întârziere de 30 de zile față de plata compensatelor și spune că , din 7 ianuarie, au început plățile către farmacii.

CNAS a trimis încă de anul trecut, către casele județene de asigurări, 357.000 de lei pentru medicamentele eliberate în septembrie și 546.000 de lei pentru consumul aferent lunii octombrie.

„Începând din 7 ianuarie, se vor face plăţile către farmacii”, au mai spus reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.