24CHASA (Bulgaria), 20 ianuarie 2021 – „Odată cu extinderea instalației de stocare a gazului de la Ciren, cu conexiunile de interconectare și cu participarea noastră la terminalul de gaz lichefiat, Bulgaria lucrează deja susținut la Inițiativa celor Trei Mări. În timp ce alții încă vorbesc, noi deja construim și edificăm”, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, la ședința de guvern de miercuri, la care directorul executiv al Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, a raportat despre evoluția a trei proiecte – cheie în domeniul energiei.

„În această săptămână am demarat o licitație publică pentru livrare de echipamente și construcția interconectorului Bulgaria-Serbia. Pe teritoriul Bulgariei avem 62 de km. Valoarea acestor achiziții publice este de aproximativ 144 milioane de leva”, a spus Malinov.

Directorul executiv al Bulgartransgaz a mai subliniat că în această săptămână a fost demarată și o licitație publică pentru pregătirea unui proiect de lucru pentru înlocuirea echipamentului suprateran al instalației de depozitare a gazului de la Ciren.

Oportunitate și diversificare

„Acesta este un element deosebit de important al infrastructurii de transport a gazelor din Bulgaria, va oferi o oportunitate și mai mare pentru diversificare și pentru asigurarea securității livrărilor și a securității energetice”, a adăugat Vladimir Malinov. Directorul executiv al Bulgartransgaz spune, de asemenea, că, după decizia Comisiei pentru Protecția Concurenței, Bulgartransgaz este deja acționar cu drepturi depline și participant la terminalul de gaze naturale lichefiate de pe teritoriul Greciei.

Proiecte de interes comun

„Acestea sunt trei proiecte importante, toate trei fiind susținute de Comisia Europeană ca proiecte de interes comun. Ele sunt susținute de toți partenerii Bulgariei și vor contribui în mod semnificativ la securitatea țării. Odată cu implementarea lor, Bulgaria își va consolida rolul pe harta gazelor din Europa și va continua să fie un partener previzibil și un factor ce nu poate fi evitat”, a subliniat Malinov.

Proiectele sunt extrem de importante pentru vecinii noștri, cărora le oferim aceleași oportunități pe care le are Bulgaria”, a declarat premierul Boiko Borisov. Acesta a subliniat că extinderea instalației de stocare a gazului de la Ciren, cu o capacitate de peste un miliard de metri cubi de gaz, este legată și de investiția bulgară în terminalul pentru gaz lichefiat din Grecia, precum și de interconectorul cu Grecia. „Cu interconectoarele, Bulgaria poate spune acum liniștită că hub-ul de gaze Balkan există și că noi suntem principalul distribuitor în această sferă”, a adăugat premierul în încheiere.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9429369

Traducerea: Mirela Petrescu/pmirela/cciulu