După ce zilele acestea Centrul Vechi al Brașovului a fost blocat de o coadă infernală de autovehicule care număra sute de mașini, iar polițiștii s-au găsit în incapabilitate de a gestiona afluxul de turiști care nu reușeau să își parcheze autoturismele la Pietrele lui Solomon din cartierul Șchei, primarul Allen Coliban a reacționat abia după trei zile de introspecție și analiză asupra situației inedite, situație care este cu atât mai ridicolă întrucât primarul șcheian promitea în campania electorală faptul că va transforma Brașovul într-un oraș al oamenilor, ci nu într-un oraș al mașinilor.

În ciuda promisiunii făcute, se pare că acesta a fost luat prin surprindere, însă, potrivit lui Coliban, există totuși o speranță pentru ca astfel de evenimente să nu mai poată avea loc în viitor.

„Sunt născut și crescut în Șchei, dar niciodată nu a existat un asemenea trafic precum cel din 2 ianuarie. Șcheiul este un cartier pitoresc, cu o imensă valoare istorică. O bună parte din farmecul Șcheiului este dat de străduțele înguste, ce șerpuiesc printre dealuri, dar care fac deplasarea cu automobilul o adevărată provocare.

Există câteva momente din an în care Șcheiul atrage un număr impresionant de turiști – de Paște, de Duminica Tomii (la parada Junilor), etc. În aceste momente, majoritatea brașovenilor știu că deplasarea în Șchei se face pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. Problemele de trafic din Șchei nu sunt doar ale celor care vizitează Șcheiul – de la an la an, numărul de mașini ale riveranilor din zonă a crescut, crescând și problemele legate de parcare și de blocajele din trafic.

Trebuie să realizăm că a sta blocat în mașina personală nu folosește nimănui: nici mediului, nici riveranilor, nici celorlalți participanți la trafic. Pe de o parte, avem ambuteiajele din ce în ce mai dese, pe de alta, o scădere a frecvenței transportului în comun – mulți șcheieni spunând că autobuzele sunt mai puține și vin mai rar decât veneau odată”, a scris Coliban pe rețeaua de socializare Facebook.

Îmbunătățirea transportului public, o componentă esențială în rezolvarea problemei

Potrivit primarului Brașovului, pentru ca o astfel de situație să poată fi evitată pe viitor, soluția ideală constă în consolidarea transportului public, „capitol la care Șcheiul a fost neglijat în ultimii ani”.

Conform celor spuse de către Coliban, în cursul zilei de joi, 07.01.2021, acesta va purta o discuție cu RATBV cu privire la tema de față.

„Suplimentar, avem nevoie de o analiză a traficului și a numărului de mașini în zonă. Studiul de trafic (inclusiv pe zona Șchei) urmează să ne fie livrat luna aceasta, pornind de la el putem analiza și pregăti măsuri care să diferențieze riveranii de vizitatori și care pot ajunge, în ultimă instanță, la restricții de circulație în zonă (cu excepția riveranilor și pe intervale orare sau pe zile specifice).

Pentru că am folosit cuvântul „analiză”, un alt demers va fi în sensul atragerii la Brașov a unor experți pe mobilitate urbană, cu care să gândim măsurile pe termen mediu și lung.
Vom vorbi despre toate acestea și în dezbateri publice, prima dintre ele intenționez să o organizez la finalul acestei luni.

Lucrurile se vor schimba în bine la Brașov, tot ce vă cer este să aveți încredere în echipa noastră și așteptări realiste din perspectiva timpului. Până atunci, aș vrea să citesc în comentarii ideile voastre despre cum vedeți viitorul transportului public în Brașov”, a mai arătat Coliban în postarea sa.