În urmă cu o săptămână și-a pierdut mama, răpusă tot de Covid, iar acum spera să fie ținut la curent despre starea tatălui său. După ce mers la toate spitalele din Brașov, a aflat în Ajunul Crăciunului, că acesta a decedat de trei zile la Spitalul de Urgență.

Rudele pacientului au mărturist cu stupoare, că unul dintre medici i-a trimis la spitalul  „Tractorul ”, spunându-le că acolo ar fi fost transferat.

Nu se mai poate ține evidența deceselor?

La acest moment, oficialii Spitalului Județean de Urgență Brasov s-au limitat în a transmite că au demarat o anchetă internă, pentru a se vedea, dacă s-au respectat regulile interne.

Practic, aceștia au anunțat că vor verifica un aspect care nu poate fi omis: dacă în foaia de observație a pacientului era trecut un număr de contact al familiei.

Cu siguranță pandemia de coronavirus a epuizat toate sistemele medicale din lume, însă, respectarea unor proceduri simple, de zi cu zi, face activitatea mai ușoară tuturor celor implicați în actul medical.

 DNA investighează contractele fictive

Brașovul a mai fost în atenția publicului, la începutul lunii decembrie, când procurorii anticorupție au descins la Spitalul de Boli Infecțioase și de la cel de Neuropsihiatrie pentru a investiga contractele cu achiziții supraevaluate.

Anchetatorii susțin că prejudiciul creat unităților medicale depăsește un milion de lei.

Până la hotărâri definitive de condamnare, recuperarea prejudiciului, cei care suferă sunt pacienții și familiile lor.

Anul 2020 a adus una dintre cele mai mari tragedii din România, după Colectiv, incendiul de la spitalul din Piatra-Neamț, când pacienții de la terapie-intensivă au ars de vii și a arătat cât de neputincios este sistemul medical în fața unui eveniment neprevăzut.

Demararea unor anchete după astfel de tragedii, fără ca autoritățile să învețe din aceste experiențe nu aduce niciun strop de alinare.