Proiectele selectate să fie finanțate din bugetul local sunt în faza de implementare.

Astfel, Primăria Brașov se pregătește să monteze un sistem inteligent de filtrare și purificare a aerului cu ajutorul bio-tehnologiei.

Investiția depășeste 400 000 de lei și va combate fenomenul poluării, se arată în expunerea de motive a proiectului depus la apelul de bugetare paticipativă.

În momentul de față, a fost deschisă licitația și va devein functional în aproximativ șase luni.

Consiliul Local Brașov s-a arătat îngrijorat de coeficientul poluării din oraș, respectiv 18 și a organizat chiar o dezbatere on-line pe această temă.

Acesta este și motivul pentru care a dat undă verde mai multor proiecte pentru protejarea mediului.

Primul dintre acestea care va prinde contur  poate fi admirat pe Bulevardul Saturn din localitate. Brașovenii au dorit să fie amenajată o insulă verde și primii copaci au fost deja plantați.

Recent, primarul Allen Coliban menționa pe contul său de Facebook, că Brașov are nevoie de cât mai multe parcuri și spații verzi, astfel încât a solicitat Ministerului Mediului să deschidă o axă de finanțare, specială pentru acest domeniu.

Cum funcționează bugetarea participativă

În România, acest concept originar din SUA, a intrat timid în administrația locală, în timp ce în alte state democratice este folosit cu succes.

Practic, înainte de aprobarea bugetului public local, Primăria sau Consiliul Județean face apel către cetățeni să depună proiecte în folosul orașului sau al județului, urmând ca acestea să fie finanțate partial sau integral din fonduri publice.

Ulterior, propunerile cetățenilor sunt publice și supuse votului într-un mod transparent.

Sunt declarate eligibile cele care primesc cele mai multe voturi și nu necesită investiții majore sau nefezabile.

Brașov, Sibiu și Cluj sunt printre primele orașe din Transilvania care au recurs la această metodă de consolidare a relației cetățean-administrație publică, iar rezultatele se văd prin amenajarea de spații verzi, parcări, subvenționări ale unor evenimente culturale.

Anul acesta, Brașov are opt proiecte declarate eligibile la apelul de bugetare participativă. Trei dintre acestea au în vizor mobilitatea urbană și sportul, unul promovează turismul prin reorganizarea Centrului Istoric, iar restul sunt pro educație în sistemul preuniversitar.

Valoarea maximă a unui proiect pe care o poate avea un proiect depus în cadrul bugetării participative este 100 000 de euro.