Județul Brașov este unul dintre cele mai poluate județe din țară. Este sufocat de deșeuri. Astfel, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost luni, 1 martie, să vadă cum este gestionat sistemul de management al deșeurilor.

După ce a discutat cu autoritățile, susține că suma de 100 de milioane de euro, pe care  speră să o obțină prin finanțare nerambursabilă  este sustenabilă.

„Nu vreau să politizăm aceste probleme. Nu este voie ca aceste teme, legate de protecţia mediului, de gestionarea deşeurilor, a apelor uzate să fie probleme politice. Trebuie să găsim acel numitor comun, care este soluţia aşteptată de toată lumea. Nu trebuie să schimbăm macazul din patru în patru ani şi să încercăm să implementăm alte soluţii, blocând tot procesul”, a precizat oficialul Mediului, citat de bzb.ro.

Brașov. Gunoaie și poluare. Cât îi costă pe oameni munții de gunoaie

Pe cât e de frumoasă Transilvania, regiunea cu un real potențial turistic, pe atât de poluată este.

Județele precum Brașov, Cluj-Napoca, Maramureș, Baia-Mare  sunt pe lista celor mai poluate din țară.  Din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și pentru lipsa de acțiune  împotriva mafiei care a decimat pădurile din aceste zone.

Totodată, gestionarea deșeurilor încă dă bătăi de cap autorităților care, încearcă să gândească proiecte pentru depozitarea corectă a deșeurilor și educarea populației privind colectarea selectivă a deșeurilor.

Paradox. Unii plâng pădurile, alții aruncă gunoiul în centrele orașelor

Dacă oamenii din Baia- Mare au protestat împotriva defrișărilor ilegale, cei din Cluj-Napoca, Sibiu, Bihor au probleme în gestionarea deșeurilor.

Din păcate, în mediul virtual, circulă imagini sumbre cu gunoaie aruncate în centrele orașelor, iar așteptările sunt doar din partea autorităților.  Acest lucru demonstrează că educația civică e deficitară, pe alocuri.

Un raport al Comisiei Europene arată că mai puțin de 10% din gunoi este reciclat. Este  ars în fabrici de ciment fără dispozitive de filtrare.  Asta  înseamnă poluare excesivă, boli respiratorii, cancer, malformații genetice, spun specialiștii în sănătate.

Recent, în Bihor au fost descoperite gropi de gunoi clandestine, iar amenzile de la Garda de Mediu au curs, însă, proiectul Consiliului Județean de a amenja un depozit ecologic a fost anunțat abia pentru anul 2021.

În Sibiu, firma care asigură ridicarea gunoiului menajer a încheiat parteneriate cu școlile și universitățile pentru educarea populației în ceea ce privește colectarea selectivă.