Cel mai bătrân copac din România este un stejar și se află în județul Brașov. Supranumit ,,bătrânul Carpaților”, arborele are 900 de ani. Stejarul a devenit o adevărată atracție turistică pentru numeroși curioși.

Arborele se află în satul Mercheașa din județul Brașov. Stejaul secular de 900 de ani se află într-o zonă liniștită, iar turiștii vin să-i admire frumusețea. ,,Bătrânul Carpaților”  a fost descoperit în urmă cu zece ani.

Cătălin Cantor de la Asociația Caraterra a vorbit despre faima micuțului sat Mercheașa.

„Împreună cu specialiști de la ICAS, Institutul de Cercetare din Brașov, l-am evaluat și utilizând o metodă statistică au constatat că arborii din aceasta specie, Quercus robur, cresc cu aproximativ un metru în circumferință într-o sută de ani. Adică cam 1 cm pe an și al nostru având circumferința măsurată la 1 metru și 10 de pământ de 9,3 metri a fost estimat la peste 900 de ani”, spune Cătălin Cantor, informează Digi24.

Stejar vechi de 900 de ani

Stejarul are o coroană de aproape 21 de metri, iar turiștii vin într-un număr mare pentru al admira, indiferent de timp.

” – E un copac frumos, care are pentru sat o amintire frumoasă așa din moși-strămoși.

– Eu am aproape 80 de ani, așa îl știu și așa am auzit din bătrâni că e cel mai bătrân. Oamenii l-au mai protejat, nu au tăiat lemne din el, crăci, l-au protejat cât de cât. Și acum e închis la ora actuală, e cu gard”, spune un locuitor din sat.

Bătrânul Carpaților a devenit arie protejată

Cătălin Cantor a mai declarat că în satul Mercheașa există cea mai mare pășune cunoscută din țară. Totodată, aici există sute de stejari seculari.

„Aici la Mercheașa este cam cea mai mare pășune cunoscută din țară. Sunt câteva sute de stejari seculari, dintre care cei mai mari au dimensiuni de la 2 de 7 metri în circumferință și cel mai cunoscut este Bătrânul Carpaţilor, care are 9,3 metri în circumferință”, mai spune Cătălin Cantor.

Stejarul secular din Mercheașa a devenit arie protejată și odată cu acest statut, a și fost îngrădit.

Bătrânul Carpaților este sărbători în primul weekend din luna septembrie. Cu această ocazie, în jurul ,,istoriei vii” sunt organizate numeroase concursuri și ateliere.