Anunțul a fost făcut de edilul municipiului Brașov, Allen Coliban.

Astfel, elevii vor învăța cum să colecteze selectiv deșeurile, în cadrul unui parteneriat cu Fundația The Institute, ASAP – Armata Selectării Atente a Plasticului.

Mai exact, copiii ar trebui să primească de la acest ONG toate informațiile necesare, care pot fi puse în practică.

Pe de altă parte, Primăria Brașov trebuie să ofere fundației suport logistic.

„La nivel local, al municipiului Braşov, pe care vrem să-l transformăm în capitala verde a României, tot ceea ce ţine de ţintele de mediu şi de gestionarea corectă a deşeurilor constituie priorităţi. (…) Este un proiect important pe o linie neglijată până în prezent, aceea a educaţiei. Educaţia în domeniul managementului deşeurilor se face de la vârste fragede, iar copiii, elevii, pot fi agenţii schimbării de care avem nevoie, pe o de parte învăţând practicile corecte, iar pe de alta, replicându-le în familie”, a declart primarul Allen Coliban.

Brașov. Copiii vor da lecții adulților

Din proiect face parte și Inspectoratul Școlar Brașov(ISJ). Oficialii instituțiilor au speranța că elevii vor fi receptivi și vor reuși să ofere un exemplu și adulților.

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană(CE), România colectează doar 11% din gunoiul aruncat.

Asta înseamnă că nu se reciclează, nu se recuperează ceea ce ar putea fi refolosit.

Anul 2021 a adus o noutate în colectarea deșeurilor. Este vorba despre Legea Compostului.

Aceasta prevede, printre altele, colectarea separată pentru resturile vegetale. Scopul este transformarea acestora în îngrășăminte chimice.

Green Report a analizat comportamentul adulților care, ar trebui să folosească în gospodării pubele separate pentru cojile de legume și fructe și menționează că cei mici reușesc să-i atenționeze pe adulți.

Din acest motiv, s-a ajuns la concluzia că investiția în educația copiilor pe teme de mediu este benefică.

Colectarea selectivă a deșeurilor se reflectă și în plan financiar. O familie va plăti pentru cât gunoi produce, iar statul va folosi în mod util reursele regenerabile.