Primarul Brașovului a lansat pe pagina sa de Facebook o dezbatere cu privire la ce măsuri ar putea fi luate pentru a limita poluarea din oraș, citând mai multe exemple de orașe precum Berlin, Madrid, Paris.

Allen Coliban a postat mai multe recomandări dintr-un raport al Observatorului Român de Sănătate ( ORS). ONG-ul a clasat orașul Brașov, alături de Cluj-Napoca și Galați, pe primele locuri privind măsurile instaurate împotriva poluării.

”Mașini multe, diesel și vechi = aer plin de particule în suspensie (PM10, PM2.5) cauzatoare de cancer (prima cauză de îmbolnăvire de cancer conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului)”, a scris Coliban pe Facebook.

Ce măsuri ar trebui implementate pentru reducerea poluării?

Edilul de la Brașov a făcut o listă cu cele mai importante măsuri ce trebuie luate pentru reducerea poluării. Brașovenii sunt încurajați să folosescă, mai des, bicicletele sau vehiculele electrice. De asemenea, edilul are în plan să pună scutiri de taxe pentru șoferii care conduc mașini ce poluează mai puțin.

Totodată, în cel mai scurt timp, edilul are de gând să modernizeze transportul public în comun și să scoată din circuit mașinile vechi. Altfel spus, se va încuraja achiziționarea autovehiculelor care nu poluează.

Allen Coliban are de gând să interzică folosirea motoarelor diesel în interiorul orașului, măsură ce a fost luată în Atena, Berlin, Madrid, Paris și Bruxelles.

Păreri împărțite despre aceste măsuri

Brașovenii au avut mai multe păreri, iar unii s-au declarat de acord cu scoaterea mașinilor diesel din oraș. Totodată, cetățenii au precizat că această măsură ar trebui luată graduală. Unii nu au fost de acord cu o astfel de decizie și au argumentat că ar lovi locuitorii fără posibilități materiale.

Conform Observatorului Român de Sănătate, 29.000 de români mor anual din cauza bolilor provocate de poluare. Orașul Brașov, Cluj-Napoca și Galați se află în top 3 ca orașe privind implementarea de măsuri pentru reducerea poluării.