Inspectorii Gărzii de Naționale de Mediu- Comisariatul județean Brașov au verificat mai multe ,,ateliere” ilegale din comuna Tărlungeni.

În urma controalelor desfășurate de Garda de Mediu au fost aplicate șase amenzi, cu o valoare totală de 21.000 de lei.

Echipele care au verificat atelierele unde se dezmembrau mașinile au fost formate din comisari de mediu, polițiști de la IPJ Brașov și agenți ai Poliției Locale Tărlungeni.

Comisarii de mediu au descoperit că deținătorii așa ziselor ,,ateliere” incinerau componente auto fără a avea autorizație din punct de vedere al protecției mediului. De asemenea, ei își desfășurau activitatea în locuri neautorizate de către autorități, cum ar fi curți sau marginea drumului. Totodată, proprietarii ,,atelierelor”, după dezmembrarea vehiculelor, valorificau părțile reciclabile.

Garda de Mediu, mesaj către toți cetățenii

„GNM CJ Brașov va efectua în continuare acțiuni în vederea combaterii gestionării necorespunzătoare a vehiculelor scoase din uz (VSU – n.r.) precum și a lipsei actelor de reglementare din punct de vedere mediu cât și a spațiilor special amenajate în acest sens.

Aceste acțiuni vizează inclusiv trasabilitatea acestor tipuri de deseuri (vehicule scoase din uz) până la centrele autorizate pentru colectare și tratare”, a anunțat Garda de Mediu Brașov.

Ministrul Mediului: Este rezultatul vieții noastre

La începutul lunii martie, Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a reacționat după ce Garda Națională de mediu au descoperit zeci de mii de tone de deșeuri depozitate ilegal în București. Demnitarul a precizat că situația este mult mai dramatică la nivelul întregii țări.

„Este rezultatul vieții noastre. Nu alții, cetățenii acestei țări au umplut de gunoaie Bucureștiul, au umplut de gunoaie lacurile, râurile și toate apele curgătoare și unii nu se mai potolesc. Singura soluție este să extindem la nivel național aceste controale”, a precizat Tanczos Barna.

Barna a spus că s-au purtat discuții cu 30 de municipii pentru a începe controalele în orașele mai mici.

„Trebuie să mergem din poartă în poartă, acolo unde găsim locuri în care se depozitează gunoaie și identificăm proprietarul terenului. Dacă este primărie, amendăm primăria. Dacă este persoană fizică, amendăm persoana fizică. Îi obligăm să își curețe terenurile”, a afirmat Tanczos Barna în acea perioadă.