Intervenția reprezintă, de fapt, o premieră medicală națională, iar echipa a fost coordonată de doctorul Victor Costache, fost ministru al Sănătății. Operația fost făcută printr-o incizie infimă, în spațiul intercostal, iar micul pacient are toate șansele să se recupereze foarte rapid.

Dotările fac diferența

Spitalul „Sfântul Constantin” din Brașov este unul al premierelor medicale naționale, datorită echipamentelor, fiind o unitate privată.

În primăvara acestui an, un pacient matur a fost operat cu succes pe cord, tot prin tehnici non-invazive.

De asemenea, în anul 2016, în cadrul secției de ortopedie a fost realizată pentru prima dată în România, o artroscopie de șold, la un pacient în vârstă de 37 de ani. Cel care a condus echipa medicală în acest caz a fost medicul George Muntean, doctor în științe medicale și cadru universitar.

Chiar dacă în România sunt medici de excepție, în unele cazuri complexe se simt neputincioși, deoarece nu au echipamentele necesare să vină în ajutorul pacienților.

Tratament la stat versus tratament privat

Inițial, fără a anticipa criza sanitară care a cuprins România, bugetul propus pentru Ministerul Sănătății a fost mai mic față de cel din 2019, ulterior, prin ședințe extraordinare a fost suplimentat, dar nu suficient cât să acopere toate nevoile din sistem.

Cu aproape 12 miliarde de lei, Ministerul Sănătății a rămas tot bolnav, este chiar opinia medicilor, cei care cunosc cel mai bine cu ce probleme se confruntă zi de zi în activitate.

Finanțarea spitalelor se face prin intermediul autorităților locale, iar cele care se străduiesc să obțină fonduri europene au și echipamente de strictă necesitate.

În cazul spitalelor regionale, cum sunt cele de la Cluj, Iași și Craiova, recomandările vin de la Comisia Europeană.

Oficialii avertizau încă din 2018, că proiectarea, construcția și dotarea unui spital regional se poate ridica și la peste 300 de milioane de euro.

Recomandările au venit și asupra sistemului de management, ca acesta să fie corporatist.

În cele mai multe spitale din țară, managerii unităților medicale sunt numiți de Consiliul Județean, după ce în prealabil la concursul de susținere a proiectelor de management se înscriu maximum două persoane.

Pentru cele trei spitale regionale, a fost aprobată finanțarea europeană. Investiția este de 1,64 miliarde de euro.
Pe lângă specialitățile obligatorii cuprinse în proiect, au fost introduse și centre speciale de tratament pentru bolnavii de cancer.

Până atunci, în plină pandemie, unitățile medicale sunt sufocate și fac apel frecvent la donații, pentru a asigura pacienților tratamentul necesar.