Consiliul Judeţean Braşov CJ Braşov are în agendă atât amenajarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (investiţie inclusă în Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Braşov), cât şi un teren degradat de pe teritoriul comunei Tărlungeni. În acest sens, o decizie va fi luată numai după întocmirea documentelor oficiale aferente doleanţelor dorite.

În mod normal, pe terenul dela Tărlungeni urmează să se realizezeRaportul deimpactcu privire la mediu, dar şi un stidiu de inundabilitate, cu toate că terenul se află la o distanţă considerabilă de orice sursă de apă.

Declarația vicepreşedintelui CJ Braşov, Zoltan Szenner, terenul respectiv de 30 de hectare se află pe teritoriul comunei Tărlungeni,în apropierea unei ferme de curcani, amplasată la o mare distanţă faţă de zonele locuite.

„Acum, pe terenul respective se aruncă ilegal tot felul de gunoaie, iar Primăria Tărlungeni este pusă în situaţia de a ecologiza zona, ceea ce înseamnă costuri de la bugetul local al comunei”, a precizat reprezentantul administraţiei judeţene.

Fără activităţi în aer liber, cu tunele de compost: „Practic, aceasta va fi o fabrică, nu o rampă de gunoi”  

Potrivit acetuia, Centrul de Management Integrat al Deşeurilor va avea un caracter impresionant de modern.

„Toate activităţile se vor desfăşura în spaţii închise, începând cu preluarea deşeurilor, care se va face într-o hală. De asemenea, şi compostarea se va face în tunele, nu pe platforme deschise.

Nu vor exista rampe de stocare deschise. Practic, aceasta va fi o fabrică, nu o rampă de gunoi”, a mai spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov. De altfel, conform, explicaţiilor acestuia, acest centru va aduce şi beneficii economice, pentru că va fi nevoie de angajarea a 80 – 100 de oameni.

„Prin angajarea acelor oameni, Primăria Tărlungeni va reduce cheltuielile cu asistenţa socială şi, în plus, beneficia şi de taxele şi impozite de pe urma investiţiei”, a mai declarat Zoltan Szenner.

Traficul, o problemă pe termen scurt

Conform vicepreşedintele CJ Braşov, un major dezavantaj este traficul, din cauza faptului că autovehiculele vor circula pentru o perioadă determinată de timp, prin localităţile Prejmer şi Cărpiniş.

„Acesta nu va fi foarte intens şi există mai multe variante de traseu. De exemplu, există varianta prin Prejmer care e doar cu puţin mai lungă, dar e mai rapidă. De asemenea, este în proiect viitoarea ocolitoare mare a Braşovului, care în mai multe variante preconizate se va intersecta cu drumul judeţean dintre Prejmer şi Cărpiniş.

Deci maşinile de salubritate vor putea să aibă acces la locaţie pe această ocolitoare după care să urmeze drumul judeţean şi ajung la Centru fără să mai tranziteze localităţile Cărpiniş sau Prejmer”.

Doar cu dezbatere publică
Pe de altă parte, Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor se află în momentul de faţă, conform, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, într-o fază incipientă.

„Ca în derularea oricărui proiect, cu atât mai mult a unuia de o asemenea amploare, va exista o fază de dezbatere publică unde cetăţenii vor fi consultaţi”, a încheiat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov. De altfel, el a precizat că mai mulţi locuitori din Cărpiniş s-au declarat nemulţumiţi de acest amplasament.