Totul a pornit în urma unei petiții adresată Avocatului Poporului-Serviciul Teritorial(ST) Brașov, în care femeia se plângea că Poliția Locală din Zărnești nu acționează legal pentru protejarea dreptului unei proprietăți private.

După ce Avocatul Poporului a început să ceară informații polițiștilor locali, aceștia s-au făcut foc și pară și au vrut să o învețe minte pe petentă: amendă de 800 de lei!

Avocatul Poporului a reacționat public

Vestea amenzii i-a surpins și pe reprezentanții Avocatului Poporului ST Brașov. Aceștia au transmis prin intermediul unui comunicat de presă că este o măsură fără temei legal, deoarece dreptul la petiționare este prevăzut în Constituție și nu poate fi restricționat de nicio autoritate publică locală sau centrală.

„Legea nu prevede sancționarea unui petent cu amendă, în condițiile în care acesta se adresează în mod repetat autorității sesizate, fiind nemulțumit de răspunsurile primite.

Sancționarea petentei pentru că și-a exercitat un drept constituțional, dreptul de petiționare, adresându-se în acest sens Avocatului Poporului, este o măsură dispusă în afara cadrului legal.

Cetățeanul care recurge la dreptul de petiționare este protejat de norma constituțională, împotriva oricăror acte de sancționare şi pedepsire a sa pentru petițiile adresate potrivit legii, iar dacă autoritățile publice refuză să răspundă cererilor primite sub formă de petiții, cetățenii se pot adresa instanței de judecată, pe calea contenciosului administrativ ”, a menționat instituția mai sus amintită.

Petenta poate cere daune morale

Chiar dacă Poliția Locală din Zărnești nu ar fi competentă să acționeze pentru a rezolva doleanța femeii, aceasta nu poate aplica o sancțiune pentru că s-a adresat Avocatul Poporului, instituție la care poate apela orice cetățean, dacă i-au fost încălcate drepturile fundamentale.

Prin urmare, petenta poate cere instanței de judecată  anularea procesului verbal de sancțiune, dar și daune morale, întrucât actiunea polițiștilor a fost ca o privare de garanțiile constituționale.

Oamenii legii au posibilitatea să amendeze fals-petenții, dacă sună la numărul unic de urgență 112, dar pentru trimiterea unei petiții la Avocatul Poporului, așa cum a susținut și această instituție, în mod clar, nu.