Brașov. Cu toate acestea, brașovenii vor putea participa la obiceiurile din vechiul Brașov, din perioda Sărbătorilor Pascale, precum „Mersul la stropit” sau „Marţea cu plăcinte”.

Luni, reprezentanții Instituției Prefecturii Brașov a luat această decizie în urma mai multor discuții cu prefectul Mihai Cătălin Văsii și cei de la Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului.

Parada Junilor din Duminica Tomii a fost suspendată idn motive care țin de prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Brașov. Parada Junilor din Duminica Tomii, suspendată

„Astfel, în urma discuţiilor, precum şi a analizei ulterioare în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, s-a stabilit suspendarea, în acest an, a Paradei Junilor din Duminica Tomii, 9 mai 2021, (‘ziua de călări’).

Motivul motive ține de prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 432 din 08.04.2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Începând cu data de 13 aprilie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 – Anexa 3, ‘Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc’ „, au precizat reprezentanții Instituției Prefecturii Brașov.

În ciuda suspendării paradei, în perioada sărbătoarei pascale, junii brașoveni vor putea desfășura obiceiurile. Precum”Reconstituirea Grupului Junilor Tineri”, „Mersul la stropit”, ”Marţea cu plăcinte” şi ”Aruncarea în ţol”. Evident, acest lucru este posibil doar cu respectarea regulilor sanitare impuse de autorități.

Parada Junilor este un obicei străvechi prin care membrii de juni merg pe stradă și sunt întâmpinați de locuitori cu urale și aplauze. Junii îi invită să petreacă în natură alături de ei în locul numit Pietrele lui Solomon.

De obiceiul ,,Marțea cu plăcinte”, brașovenii se pot bucura de tinerii juni jucând hora și alte jocuri tradiționale în Piața Unirii. De asemenea, ei pot să mănânce plăcintele pe care aceștia le oferă participanților.

De Vinerea Mare se ține și „Aruncatu-n ţol”. Acesta este un obicei de inițiere prin care tinerii sunt aruncați spre cer cu ajutorul unei cergi. De asemenea, ,,Mersul la udat” este un obicei foarte popular prin care flăcăii cu apă proaspătă udă tinerele nemăritate.