Potrivit Consiliului Județean(CJ) Brașov acestea vor fi amenajate în localitățile în care au fost semnalate animalele: Brașov, Predeal, Săcele, Râșnov. Banii provin din fonduri europene.
Investiția din Brașov nu este văzută cu ochi buni de localnici. Ei spun că este inutilă și s-au exprimat deja pe rețelele de socializare în acest sens. În opinia lor, containerele anti-urs nu vor rezolva cu nimic pagubele produse, câtă vreme animalele vor rămâne înfometate și vor ataca oamenii și mai ușor. Localnicii spun că ar trebui luate măsuri concrete, de la relocare până la împușcarea ursoaicelor
În ultimii ani s-au înregistrat peste 200 de atacuri la oameni și peste 5000 de dosare de pagubă materială, spun autoritățile. Cele mai afectate județe sunt Brașov, Harghita, Covasna. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului(APM)spun că s-a ajuns în această situație, deoarece nu există o legislație în acest sens. Oamenilor a ajuns să le fie frică să mai iasă din case din cauza urșilor.
”La nivelul judeţului Covasna în decurs de cinci ani avem peste 1.060 de pagube atât în culturi agricole, cât şi la animale. Anul acesta, până la ora actuală, avem peste 25 de pagube, chiar şi la bovine mari. Zilele trecute, am avut la Moacşa un atac la specia Angus, a atacat o vacă de 750 de kg. Vă daţi seama că o vacă de talia asta costă în jur de 2.000 de euro. Sâmbătă spre duminică, tot la Moacşa am avut un atac la o bovină de 300-400 de kilograme”, a declarat Gheorghe Neagu, directorul APM Covasna.
Un scandal internațional sau mult zgomot pentru nimic
În România a început schimbarea legilor pentru vânătoare, abia după uciderea ursului brun Arthur, specie protejată la nivel internațional. Ancheta autorităților este încă în curs de derulare,
Prințul Josef – Emanuel de Liechtenstein ar fi plătit 7.000 de euro ca să împuște legal un urs, în țara noastră. El a primit aprobare pentru o ursoaică care făcea dezastru în zonă, însă, a împușcat un urs trofeu – „de aur”, așa cum îl numesc vânătorii. Vânătoarea la ursul brun este ilegală.