Marți, 19 ianuarie au avut loc 23 de percheziții domiciliare în Brașov, Timiș, Sibiu și Cluj. În dosarul instrumentat de DIICOT, 11 persoane au fost duse la audieri, iar printre ei se numără și un primar PNL din Brașov, arată Monitorul Expres.

Silviu Șchiopu este primarul comunei Ungra, din județul Brașov. El ar avea un magazin în Cluj unde vindea marijuana, înregistrată ca fiind cânepă a cărei concentrație se încadrează în legislația agricolă.

Conform surselor din anchetă, edilul va fi cercetat în libertate și a fost lăsat să plece de la sediul DIICOT Brașov. Alte 7 persoane care au fost duse la audieri, marți, au fost reținute pentru 24 de ore.

Magazine care promovează produse obținute din cânepă, paravan pentru vânzarea plantei Cannabis

În comunicatul DIICOT Brașov se arată că în anul 2020, în țara noastră, au apărut numeroase magazine care promovează produse obținute din cânepă.

,,În fapt, în cursul anului 2020, pe teritoriul României au început să funcționeze magazine care promovează produse obţinute din cânepă, conţinând canabidiol (CBD) ale cărui efecte pentru sănătate s-ar considera a fi benefice. Prezentarea acestor magazine, care în scurt timp au ajuns să se dezvolte şi în spaţiul on line, foloseşte drept siglă planta de Cannabis. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe produse alimentare pe bază de cânepă, aproximativ 400 de grame de cannabis, ciuperci halucinogene, 7 comprimate de ecstasy, precum și sumele de 7.500 de euro și 7.900 de lei. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 11 persoane.”, se arată în comunicatul DIICOT.

Substanțe psihotrope, biosintetizate de planta Cannabis

DIICOT mai precizează  faptul că planta Cannabis face parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000 și este un drog de risc.

,,În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2020, mai multe persoane au desfășurat activități de trafic de droguri de risc, prin intermediul unor societăți comerciale ce puneau în vânzare produse ce conțineau Tetrahidrocanabinol (THC), substanță psihotropă, biosintetizată de planta Cannabis. Precizăm faptul că Δ9 – Tetrahidrocannabinol (Δ9 – THC) este o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta Cannabis, iar Cannabis-ul face parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, fiind un drog de risc.