Brașov. Municipalitatea caută soluții pentru a nu mai plăti atunci când sunt precipitații abudente, sume colosale operatorilor de apă și canalizare.

Primăria Brașov a decis să tragă un semnal de alarmă și să schimbe modul în care achită bani operatorilor de canalizare.

Sumele plătite operatorului regional pentru apele meteorice ce ajung în canalizarea menajeră sunt consistente. Reprezentanții municipalității au declarat că în fiecare an se achită suma fabuloasă de aproape 2 milioane de lei Companiei de Apă din bugetul local.

Brașov.  Bani mai mulți după fiecare ploaie

Allen Coliban, primarul Brașovului, a venit cu propunerea de extindere a sistemului de captare a apelor pluviale. Acest lucru va diminua șansele ca apa să ajungă în canalizarea menajeră.

„Nu vrem să mai aruncăm acești bani. În acest moment, Brașovul nu are o rețea de captare a apelor pluviale. Un astfel de proiect ar putea fi realizat prin Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR). Este o investiție care se face la trei-patru generații, care cred că merită făcută”, a declarat primarul.

Chiar dacă există idei nu sunt bani. Până la implementarea investițiilor prin PNRR și realizarea documentațiilor tehnice, realizarea propunerii primarului are slabe șanse să fie puse în practică în viitorul apropiat.

De asemenea, investiția în extinderea sistemului de captare a apelor pluviale necesită un studiu de fezabilitate și o analiză completă venită din partea Campaniei de Ape.

Taxa pe apă nu reprezintă o noutate pentru multe primării din țară. Spre exemplu, în Botoșani apa meteorică este achitată de instituțiile publice și persoanele juridice. Primăria a plătit în 2017 suma fabuloasă de 1,8 milioane de lei deoarece a plouat mai mult.

Primăria din Brașov caută soluții să nu mai achite sume imense Companiei de Apă datorită apei meteorice. Primarul Allen Coliban a a venit cu propunerea de extindere a sistemului de captare a apelor pluviale. Acest lucru va diminua șansele ca apa să ajungă în canalizarea menajeră.