Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că în Munții Făgăraș este risc foarte mare de avalanșe.

Stratul de zăpadă depus va depăși 80-100 cm, iar intensificările vântului vor determina formarea de depozite în locuri adăpostite ce vor depăși 2-3 m.

Pe versanții nordici și nor-estici se regăsesc, sub stratul nou depus, plăci de vânt. În următoarele 24 de ore, pe versanții sudici și estici, se vor forma plăci noi de grosime mai reduse. În profunzime, stratul e format din cristale fine și fațetate, cu câteva cruste de gheață intercalate.

Stratul de zăpadă , din partea superioară, poate aluneca spontan peste cel vechi, mai ales pe versanții înclinați. Riscul producerii unei avalanșe de dimensiuni medii și mari este foarte ridicat.

Strat însemnat de zăpadă

Meteorologii au anunțat că la altitudini mai mici de 1800 de metri se pot produce avalanșe de dimensiuni medii datorită alunecării stratului vechi de zăpadă, înghețat, pe pantele înclinate.

Conform meteoromania.ro, declanșarea avalanșelor poate fi probabilă printr-o slabă supraîncărcare, pe numeroase pante suficient de înclinate. Meteorologii avertizează că sunt așteptate, în marea majoritate a cazurilor, declanșări spontane de avalanșe de dimensiuni medii, dar și mari.

Precizări din partea Salvamont

Salvamont recomandă persoanelor să nu se aventureze în zone neamenajate. De asemenea, în declanșarea avalanșelor, principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea stratului de zăpadă proaspătă.

Avalanșele pot fi declanșate chiar și la supraîncărcări mici.

Turiștii care ajung în zonele montane din munții Fărăgăraș sunt rugați să se informeze la punctele Salvamont despre starea traseelor înainte de a pleca pe munte.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, stratul de zăpadă este instabil, iar precipitațiile vor fi abundentente și în următoarele zile.

Cel mai grav accident de avalanşă din România

Pe 17 aprilie 1977, datorită schiorilor ce au produs o fisură în placa de la suprafață, care a alunecat peste stratul înghețat și a declanșat avalanșa, 23 de persoane și-au pierdut viața, dintre care 16 erau copii de la Liceul german ,,Brukenthal” din Sibiu.