Totul a pornit de la plângerile cetățenilor din Brașov  cu privire la faptul că riscă să le cadă tencuiala în cap, desprinsă din unele clădiri, chiar din centrul orașului.

Coliban spune că s-a inspirat de la Primăria Oradea.

„ Am supus spre aprobarea Consiliului Local înființarea unei Fundații, pe modelul Fundației „Centrul istoric al Oradiei”, care va oferi sprijin logistic și financiar proprietarilor pentru renovarea și reabilitarea clădirilor din patrimoniul istoric.

Miercuri(24 februarie) este votul în Consiliul Local, dacă inițiativa primește aviz pozitiv urmează perioada de înființare a Fundației, comunicarea directă cu proprietarii clădirilor vizate, iar în vară deja se vor putea depune primele dosare pentru obținerea sprijinului financiar” , spune Coliban.

Brașov. Ce se va întâmpla, de fapt, cu clădirile în paragină

Tot miercuri, 24 februarie, se va supune votului aleșilor locali schimbarea Regulamentului privind impozitarea pentru clădirile lăsate în paragină în mod inenționat.

Se dorește supraimpozitarea acestora cu până la 500%.

În propunerea proiectului de hotărâre se menționează și criteriie după care se va calcula supraimpozitarea.

Sub aspectul criteriilor, acestea au fost reorganizate cu scopul de a simplifica încadrarea celor constatate în grilele de supraimpozitare. Ca efect a reorganizării grilei, clădirile ce prezintă deteriorări uşoare vor fi exceptate de la supraimpozitare. Procentele de impozitare în varianta propusă sunt desfăşurate pe 6 categorii între 50% si 500%”

Primăria Brașov numără 100 de imobile cu risc seismic, amplasate în Centrul Istoric. Oamenii se plâmg că ar trebui să le inventarieze și pe cele din cartierele unde sunt blocuri și s-ar putea produce mari pagube, în cazul unui dezastru natural.

Clădiri în paragină în toată țara

Situația clădirilor în paragină e similară în toată țara. Nu doar Transilvania stă prost la acest capitol, ci și sudul țării. . Bucureștiul e pe primul loc la clădiri aflate în paragină, devenite pericol public. Guvernul a alocat anul acesta 20 de milioane de lei pentru clădirile cu risc seismic. Din păcate, pe listă nu se află Brașovul. Banii sunt alocați pentru 21 de clădiri de locuit multietajate din București, Prahova, Suceava, Iași, Covasna.