Brașov a rămas unul dintre cele mai vizitate orașe. Cu toate acestea, salvamontiștii spun că turiștii nu s-au obișnuit să se informeze când se aventurează la traseele montane. Astfel, au fost salvate 635 de persoane din zonele Tampa, Poiana Brasov si Masivul Postăvaru.

Brașov. Sezonul pentru sporturile de iarnă, la final. Ce spun salvamontiștii

Pentru cei care vor să meargă la munte, e bine să știe că există risc mare avalanșă, din cauza topirii zăpezii. Oficialii Salvamont avertizează că fiecare traseu trebuie verificat înainte, pentru ca vacanțele să nu se transforme în drumeții.

Ce se întâmplă la altitudini de peste 1800 metri

 „La altitudini sub 1.800 m avem un gradul 4. Pe această cale dorim să vă anunţăm următoarele: riscul producerii de avalanşe în munţii Făgăraşului se va menţine şi în zilele următoare.  Pentru prevenirea accidentelor montane, solicităm turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraşului.

De asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.  Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina şi să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă”, informează Salvamont , printr-un comunicat remis Agerpres.

Cum se formează avalanșele de zăpadă

„La supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de mici dimensiuni, îndeosebi în zonele adăpostite cu acumulări mai importante de zăpadă sau prin ruperea plăcilor de vânt de la peste 1800 m, iar în cazuri izolate se pot semnala curgeri și avalanșe de topire în etajul altitudinal 1500-1800 m.

Oamenii trebuie să înțeleagă că zăpada și-a schimbat consistența și schiurile nu mai alunecă atât de bine. Şi există condiții de producere a accidentelor și pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. Deci, multă responsabilitate din partea celor care merg pe munte.  Indiferent dacă activitatea lor se limitează la pârtiile pe schi sau la drumeții. Iar avalanşele sunt un pericol real”,spun oficialii Salvamont.