Conform unui studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate, primăriile Cluj-Napoca, Brașov și Galați au implementat cele mai multe măsuri pentru reducerea poluării.

Primăriile din țara noastră încearcă de ani buni să implementeze mai multe măsuri de prevenire a poluării. De multe ori rezultatele se lasă așteptate. Conform unui studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate ( ORS), aproape 29.000 de români mor anual datorită bolilor provocate de poluare. Ce se poate face în acestă privință?

ORS a încercat să facă o analiză a măsurilor concrete pe care primăriile din România le-au implementat în lupta împotriva poluării. În studiu au fost incluse 15 orașe din România. Potrivit analizei, niciuna dintre marile primării din țara noastră nu a reușit să atingă scorul de jumătate pentru acțiunile anti-poluare.

Totodată, dintre cele 15 orașe alese pentru studiu, Cluj-Napoca, Brașov și Galați sunt singurele care au încercat să implementeze cele mai multe măsuri de prevenire a poluării.

Primării ce luptă pentru un aer curat

Cluj-Napoca și Galați s-au aflat în top trei și în raportul precedent. O surpriză plăcută este Brașovul, care a reușit să urce șapte locuri. La polul opus se află primăriile Brăila, Bacău și Constanța. Potrivit studiului realizat de ORS, Constanța are doar jumătate din punctajul penultimei clasate.

România se află pe locul șapte privind decesele cauzate de poluare și, de asemenea, țara noastră are cele mai ridicate costuri sociale anuale pe cap de locuitor datorită poluării, 1.810 euro. Capitala este fruntașă când vine vorba de costurile pe cap de locuitor datorită poluării.

Niciuna dintre cele 15 primării nu au implementat stabilirea unor zone cu emisii scăzute, aceasta fiind cea mai eficientă măsură pentru reducerea poluării. De asemenea, țara noastră nu se poate lăuda cu mulți kilometri pentru bicicletă, ei lipsind în unele orașe cu desăvârșire. Altfel spus, benzile separate pentru acest mijloc de transport sunt aproape inexistente.

 Autobuze cu propulsie electrică și achiziționare de noi tramvaie și troleibuze

Cu toate acestea, anumite primării au reușit să facă primii pași spre un mediu mai curat, prin achiziționarea de autobuze cu propulsie electrică și tramvaie, troleibuze.

ORS recomandă autorităților locale să încurajeze utilizarea modurilor active de sport.  Precum bicicletele și vehiculele electrice. De asemenea, scutiri de taxe pentru mașinile care poluează mai puțin. Modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi.

Una dintre cele mai importante măsuri la care țara noastră va adera în viitor este interzicerea folosirii motoarelor diesel. Această măsură a fost luată în mai multe orașe din Europa, precum Madrid, Paris, Berlin și Atena.