La prima jumătate a lunii ianuarie va fi introdus primul autobuz cu sistemul de siguranță capabil să avertizeze șoferii de autobuz asupra pericolelor din trafic pe linia 50.

„Sistemul de siguranță pe care-l montăm avertizează sonor și video șoferul în legătură cu pietonii și bicicliștii aflați în unghiul mort, distanța față de vehiculul din față, depășirea limitei de viteză din zona respectivă sau posibilitatea de coliziune frontală cu un alt vehicul. Sistemul anti-coliziune Mobileye este montat pe autobuzele urbane din Brașov pentru siguranța pietonilor și bicicliștilor, dar și a șoferilor. Mobileye Shield + este cel mai performant sistem anti-coliziune pentru vehiculele mari, iar în România, Brașovul este singura primărie cu care am demarat acest proiect“, a declarat Radu Bulete, reprezentantul Mobileye.

Sistemul Mobileye Shield+ pornește simultan cu autobuzul și se oprește simultan la oprirea autobuzului, sistemul funcționând continuu, fără a necesita intervenția șoferului. Sistemul e dotat cu 3 camere și senzori ce vor monitoriza continuu manevrele șoferului și va identifica pericolele din trafic referitoare la pietoni, bicicliști și alte vehicule de pe șosea. În momentul detectării unui pericol, sistemul emite alerte vizuale și audio în timp real.

Primarul Brașov, Allen Coliban, a declarat că Brașov va avea primul autobuz electric din România dotat cu sistemul Mobileye Shield+, ce a fost deja testat.  ,,Vom avea 20 de autobuze dotate cu Mobileye Shield+ și, în funcție de o analiză pe care RATBV o va realiza pe măsură ce toate autobuzele vor intra în circulație, ne gândim la posibilitatea de a dota întreaga flotă de vehicule noi ale operatorului de transport cu acest sistem. Iată că Brașovul are nu numai un transport modern și ecologic, ci și unul orientat către siguranța tuturor participanților la trafic, fie ei șoferi, pietoni sau bicicliști“, a mai declarat primarul Allen Coliban.

Municipalitatea este în procedură de achiziție a 10 autobuze hibrid cu lungime de 12 metri, iar alte 12 autobuze cu lungimea de 18 metri sunt în procedură de licitație la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.