Omul de afaceri din Brașov era anchetat în două dosare de corupție, în stare de arest la domiciliu. El a fost acuzat că, prin intermediul firmei pe care o deține, a furnizat Spitalului de Boli Infecțioase Brașov un robot de purificare a aerului, pe preț supraevaluat. Până să ajungă la acest gest, Dotu Bertea a încercat să oprească mersul anchetei.
Prin legătura pe care o avea cu șeful Direcției de Operațiuni Speciale Brașov, primea în timp real fiecare detaliu din planul de anchetă al procurorilor. Cu toate acestea, au fost prinși în flagrant. DNA tocmai anunțase măsurile luate în acest caz.
Brașov. Șoc pentru procurorii DNA. Un inculpat-cheie s-a spânzurat
Acuzațiile au fost extinse și procurorii au descoperit că a beneficiat de contracte ilegale și de la Spitalul Odorheiu Secuiesc.
Prejudiciu imens. Avea conturile blocate
În cazul lui lui Doru Bertea, dosarul penal va înceta, ca urmare a decesului. Acest lucru nu exclude posibilitatea ca statul să recupereze prejudiciul creat de firma sa.
Inculpaţii ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului în valoare totală de 2.321.728 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.
Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Cea mai utilizată metodă de luare de mită
Procurorii DNA susțin că această metode, de a falsifica licitațiile publice, este foarte frecventă. În fapt, așa se produce traficul de influență. Procurorii explică că nu este necesar ca bunurile să fie exclusiv materiale, în cazul infracțiunilor de corupție este suficient să existe pretindere, promisiune.
În domeniul medical, impactul e covârșitor. Anchetatorii susțin că echipamente neconforme, supraveulate au pus și viața pacienților în pericol, pe lângă prejudiciul creat statului.