Măsura a fost contestată de avocatul din Brașov Alexandru Goga. A cerut să suspende restricția de circulație după ora 22.00. Cu alte cuvinte, a chemat în judecată Guvernul și Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Astfel, instanța a decis că o asemenea cerere nici măcar nu este admisibilă.

„Admite excepţia inadmisibilităţii cererii. Respinge ca inadmisibilă cererea formulată de reclamantul Goga Alexandru Silviu, în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Admite cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtului Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă formulată de intervenientul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Admite cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtului Guvernul României formulată de intervenientul Ministerul Afacerilor Interne”, este soluția afișată pe portalul instanţelor de judecată.

Brașov. Suspendarea restricției de circulație pe timpul nopții, respinsă

Sentința nu este definitivă și nu poate fi atacată cu recurs, în termen de cinci zile de la comunicare.

Avocatul Alexandru Goga susține că s-a adresat instanței, deoarece Guvernul lansează un abuz la drepturile fundamentale ale omului. El menționează că nu există nicio dovadă logică, științifică, din care să reiasă că virusul se poate transmite pe timpul nopții.

Este vorba despre decizia CNSU nr 16/10.03.2021, prin care s-a stabilit să se nu circule după ora 22.00.

Argumentul autorităților este că prin restrângerea unor drepturi, se apără altul fundamental, cel la sănătate publică.

Brașovul este unul dintre județeșe puternic afectate de Covid.

La acest moment, bilanțul autorităților este unul negru. La ATI sunt peste 1000 de persoane, internate în stare gravă.

Oficialii Guvernului spun că este prioritară respectarea măsurilor de distanțare socială. Altfel, vaccinarea nu este singura posibilitate de a stopa pandemia.

La acest moment, se gândesc noi măsuri, în funcție de incidența cazurilor, astfel încât să se declanșeze starea de urgență.

În Capitală, vor fi restricții privind programul de funcționare a magazinelor. Implicit, vor conduce la restricții de circulație.