Brașov. Reprezentanții Gărzii de Mediu au descoperit 100 de tone de deșeuri în zona industrială Nitramonia din Făgăraș.

Autoritățile locale susțin că controlul a avut loc în weekend, când angajații de la salubritate sunt liberi. Vechea platformă a Nitramonia Făgăraș a fost îngropată în deșeuri menajare amestecate.

Inspectorii de mediu au precizat că tonele de deșeuri datează de săptămâni bune în zona respectivă și nimeni nu a luat legătura cu echipele de salubritate pentru curățarea perimetrului.

Brașov. 100 de tone de deșeuri aruncate pe vechea platformă a Nitramonia Făgăraș

Conform comisarului șef la Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv, deșeurile au fost depozitate în vederea sortării.

,,Au fost depozitate peste 80 de tone de deșeuri care se aflau în curtea agentului economic în vederea sortării. Practic, acolo era conținutul a opt containere cu un volum de 33 mc fiecare”, a precizat Mircea Parschiv.

Autoritățile locale susțin că aceea cantitate de deșeuri s-a adunat în doar două zile și că nu ar fi un pericol pentru oamenii din jur și mediul înconjurător.

,,Dacă vorbim de acel control, vineri au venit mașinile cele de cinci tone, șapte tone, două tone. Au descărcat aici pe platformă, iar în weekend programul nu permite ca aceste deșeuri să fie separate și să fie transportate”, a explicat primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, informează Digi24.ro.

După ce Garda de Mediu a verificat zona, a doua zi toate gunoaiele menajere au fost duse la groapa ecologică din Brașov. Pe vechea platformă Nitramonia au fost grupate selectiv PET-urile, sticlele, cartoanele și saltele uzate. Multe dintre resturile rămase au fost balotate.

Conform legii în vigoare, deșeurile pot fi păstrate în aceste condiții până la atingerea cantității necesare pentru vânzare.

Firma de salubritate din Fărăgraș a fost amendată până acum de Garda de Mediu cu aproape 300.000 de lei pentru depozitare ilegală de deșeuri.

Problemele cu deșeurile din țara noastră nu reprezintă o nouătate. Sute de tone sunt descoperite lunar de către inspectorii de mediu în toate județele din țară.