Inspectoratul pentru Situatii de Urgență Brasov(ISU) transmit, însă, că nu au fost înregistrate victime omenești, ci doar pagube materiale.

Prejudiciul total  este în curs de stabilire.

Brașovul e în alertă și din cauza clădirilor vechi

Atunci când se înregistrează furtuni, în municipiul Brașov unele clădiri devin pericol real pentru trecători, deoarece sunt smulse de vânt.

Pompierii au fost solicitați, în repetate ori, să intervină, pentru că se desprind bucăți din acoperiș și cad pe aleile pietonale.

Cele mai multe dintre construcțiile în paragină, devenite pericol când sunt furtuni și cutremure sunt, de fapt, case din perioada interbelică. Unele au fost preluate de diverși arhitecți, în scopul derulării de proiecte, dar localnicii se plâng că nu există o evidență exactă, decât cea percepută cu ochiul liber.

Mai exact, Primăria Brașov numără 100 de imobile cu risc seismic, amplasate în Centrul Istoric.

De cele mai multe ori, când sunt solicitați să intervină, pompierii încearcă să ia legatura cu proprietarii din acte, pentru a lua măsuri, însă, aceștia se plâng că nu au bani și procedura e foarte dificilă, dacă sunt declarate și momumente istorice.

Autoritățile locale din Brașov au trimis somații proprietarilor, iar de anul trecut au implementat supraimpozitarea  de până la 500% , impozite care în realitate nu se încasează.

Guvernul a alocat anul acesta 20 de milioane de lei pentru clădirile cu risc seismic, dar Brașovul mai are de așteptat, pentru că nu se află pe listă.

Banii au fost pentru refacerea a 21 de clădiri de locuit multietajate din București, Prahova, Suceava, Iași, Covasna.

Prin urmare, autoritățile din Brașov trebuie să se „bată ” anul acesta la aprobarea bugetului pentru anul 2021, încât să primească bani pentru clădirile cu risc seismic.