Misiunea Brașov Cyber HUB este să faciliteze colaborarea în vederea consolidării ecosistemului de inovare în domeniul securităţii cibernetice. Astfel s-a creat acest hub regional ce reuneşte competenţe existente în acest domeniu, ţintind către un impact regional, naţional şi european.

„Consiliul Judeţean Braşov este primul consiliu judeţean din România care implementează un sistem digital integrat, în baza unui proiect în valoare de 3,7 milioane de lei finanţat în cadrul POCA 2014-2020. În acest context, problema securităţii cibernetice este de maximă importanţă pentru noi. Totodată, implementăm un alt proiect, în valoare de 2,7 milioane de lei, privind extinderea sistemului informatic la nivelul instituţiilor medicale şi sociale din subordinea noastră, iar ţinta noastră este să integrăm în sistem toate instituţiile pe care le coordonăm şi să colaborăm digital cu toate primăriile din judeţ”, a spus preşedintele CJ, în deschiderea evenimentului.

Brașov Cyber HUB este primul hub de securitate cibernetică din Regiunea Centru. Primele acțiuni ale specialiștilor de aici vor fi chiar în școli. Profesioniștii  vor să-i învețe pe copii cum să se ferească de realele pericole ale internetului.

„Încheiem un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, urmând ca în perioada următoare să mergem în toate județele din Regiunea Centru, de la ciclul primar până la cel liceal, tocmai pentru a da elemente introductive și noțiuni de bază copiilor, în acest domeniu de securitate cibernetică, el să știe să se apere. Avem o lume virtuală în care, practic, ne trăim viața, în paralel cu lumea fizică, și avem nevoie de aceeași securitate și în lumea virtuală, indiferent ce facem”, a spus directorul Agenției Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Dragoș David.

Brașov Cyber HUB poate fi lansarea unei cariere

Se creează o bază pentru a urma o carieră în acest domeniu, inclusiv la nivel universitar. La Brașov, la Universitatea Transilvania există un masterat de securitate cibernetică, iar din toamnă vor fi și primii doctoranzi.

Hubul de securitate cibernetică are și sprijinul Serviciului de informații prin Centrul Național Cyberint. Reprezentanții acestuia spun că în următorii ani, numărul de start-upuri în Cyber security să crească foarte mult.

„Mă aștept ca în doi ani de acum încolo, numărul de start-up-uri în Cyber Security să crească, să fie unul relevant, deoarece este o zonă bogată, este o zonă cu multă industrie, este o zonă care concentrează talente, deci nu văd niciun motiv pentru care start-up-urile în Cyber security – care sunt companii cu valoare adaugată foarte mare, deci cu un profit deosebit – să nu apară”, a spus șeful Centrului Național Cyberint, din SRI, Anton Rog.