ACTUALIZARE:

Alin Iuga, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, a precizat că se lucrează la recuperarea datelor.

„Într-adevăr, în cursul zilei de astăzi, site-ul nostru a fost victima unui atac cibernetic. În realitate, nu neapărat site-ul a fost atacat, ci serverul care găzduiește site-ul nostru și care nu ține de noi. Specialiștii noștrii au identificat deja vulnerabilitatea și lucrează în aceste momente să remedieze situația . Noi sperăm ca, în cursul acestei zile, site-ul să redevină funcțional.

Acum se desfășoară procesul de recuperare a datelor. Avem o copie de rezervă a site-ului, totul este în regulă. Pentru un plus de siguranță, chiar de astăzi o să mutăm găzduirea pe un alt server care are niște condiții de siguranță mult mai bune”, informează monitorulcj.ro.

Purătătorul de cuvânt a mai precizat că nu există riscul ca și datele personale a locuitorilor să fie expuse.

„În niciun caz, nu se pune problema de așa ceva. E vorba doar de date cu caracter public, respectăm legea GDPR (General Data Protection Regulation, un regulament din legislația UE privind protecția datelor și confidențialitatea – n.red.) și nu e vorba de așa ceva. Fiind vorba de o infracțiune, noi o să sesizăm și organele abilitate”.

„Pe viitor, am găsit soluția pentru a evita situații similare, adică vom transfera site-ul pe un server mult mai securizat. În niciun caz nu se pune problema să plătim hackerii”, a mai precizat Alin Iuga, relatează sursa citată.

Cluj. Site-ul Consiliului Județean a fost spart

Hackerii de la Meowless au reușit să spargă site-ul cjcluj.ro, cerând bani pentru deblocarea site-ului în moneda virtuală Bitcoin. Pentru decriptare, hackerii au cerut suma de 100 de dolari. Pentru moment, site-ul este inaccesibil pentru vizitatori.

„Toate fișierele au fost encriptate și un backup al site-ului a fost salvat. Dacă vreți ca baza de date și fisierele site-ului să nu ajungă public pe internet, aveți de plătit o sumă. Trimite-ți 100$ USD în bitcoin la adresa următoare”, se arată pe site.