EL CONFIDENCIAL (Spania), 4 decembrie 2020 – Echipele din Regatul Unit și Uniunea Europeană și-au încetat discuțiile vineri seară după o săptămână de negocieri. „Am fost de acord astăzi că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru o înţelegere din cauza divergențelor semnificative la nivel de condiții de concurență echitabile, guvernanță și pescuit”, a scris Michel Barnier, negociator-șef pentru Comisia Europeană. El și omologul său britanic, David Frost, au fost de acord să înghețe negocierile, în timp ce se așteaptă să vorbească Ursula von der Leyen, președinta Executivului comunitar, cu Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit. În ultimele zile, ambele echipe au întâmpinat probleme în fiecare oră de negocieri, la Londra. Discuţiile s-au încheiat miercuri în zori, participanţii fiind înconjuraţi de cutii goale de pizza în lumina artificială a subsolului fără ferestre din clădirea situată pe strada Victoria nr.1, cu cele trei puncte menționate de Barnier încă pe masă. Joi, au terminat de vorbit pe la miezul nopții, iar vineri, discuțiile păreau să fi ajuns la o limită. Acum este timpul ca un nou impuls să fie oferit la nivel politic.

În prima fază a Brexitului, când a fost negociat divorțul, era ceva obișnuit ca discuțiile tehnice, care la acel moment erau conduse de Olly Robbins din partea britanică și de Sabine Weyand din partea europeană, să atingă o limită dincolo de care nu era posibilă o apropiere de poziţii. La acea vreme, problema revenea la nivel politic pentru a impulsiona din nou echipele tehnice. Ne confruntăm din nou cu un astfel de moment, deși diferența este că în etapa anterioară, între 2017 și 2018, încrederea în prim-ministrul de atunci Theresa May era în creştere, iar cu Johnson continuă tendința opusă. Dar au trecut săptămâni de când Bruxelles-ul a subliniat că diferențele dintre punctele în așteptare sunt ideologice și nu tehnice. În timpul multelor ore pe care ambele echipe le-au petrecut în acest sfârșit de săptămână încercând să-şi apropie poziţiile, acordul ar continua să nu pară posibil, așa că nu toată lumea vede cu ochi răi această pauză în negocieri. De asemenea, în ultimele zile s-a subliniat că pentru a exista un acord între UE și Regatul Unit, trebuie să existe mai întâi un acord între Boris Johnson și Boris Johnson însuși. Trebuie să decideți dacă doriți sau nu o soluționare. Apelul de sâmbătă vă poate confrunta cu această decizie.

Această oprire a negocierilor are loc doar cu câteva zile înainte ca liderii europeni să se întâlnească pe 10 și 11 decembrie la ultimul Consiliu European al anului, o întâlnire pe care mulți o consideră „ultimul glonț” pentru a ajunge la un acord înainte la 1 ianuarie 2021, când perioada de tranziție se încheie și dreptul comunitar încetează să se aplice în Regatul Unit. Acum toată atenția se concentrează asupra coregrafiei din următoarele ore: după apelul dintre Von der Leyen și Johnson, va fi timpul ca ambasadorii permanenți la UE să ia pulsul situației. Următoarele câteva ore vor fi esențiale. În ultimele zile, echipa europeană de negociere a fost închisă doar într-o cameră pe care unii dintre oficialii britanici care o cunosc sunt de acord să o descrie drept „oribilă’ (deși trebuie spus că centrul de conferințe în care au loc discuțiile când sunt ținute la Bruxelles nu este mult mai bine), dar acum negociatorii se confruntă cu presiunea de a simți în ceafă respirația unor capitale care, de cealaltă parte a Canalului Mânecii, încep să devină nervoase.

De mai multe săptămâni, unele capitale s-au plâns, considerând că echipa Comisiei Europene a cedat deja prea mult teren în anumite aspecte. În unele țări există o anumită îngrijorare cu privire la posibilele transferuri în ceea ce privește ajutorul de stat sau guvernanța, dar principalele riscuri pentru echipa lui Barnier provin de la Paris și Haga. Să ne amintim că sunt şi alte „surprize” pe care Brexitul le-a făcut, cum ar fi atunci când Spania a găsit un articol care i-a complicat poziția față de Gibraltar și a trebuit să amenințe că îşi va folosi dreptul de veto la sfârșitul anului 2018. Emmanuel Macron, președintele francez, a anunțat deja că se va opune oricărui acord care contravine intereselor franceze. Și se referă în mod specific la problema pescuitului. Pentru Paris este important, la nivel electoral, să-și apere pescarii. Odată cu alegerile din 2022 și cu Marine Le Pen în căutarea unor potențiale motive de vot, Palatul Elysee nu are nicio dorință de a lăsa zone libere. Dar nu este doar problema pescuitului. Franța, ca și alte state membre, este, de asemenea, îngrijorată de condițiile stabilite pentru intrarea mărfurilor pe piața internă, precum și de problema condițiilor de concurență echitabile.

„Vom fi deosebit de vigilenți atunci când vine vorba de condițiile pentru o concurență loială, pentru astăzi, pe termen lung și, de asemenea, cu privire la problema pescuitului”, a explicat Macron săptămâna aceasta într-o conferință de presă. Există, de asemenea, o oarecare nervozitate cu privire la orice soluție de guvernanță care depinde exclusiv de „buna-credință” a guvernului britanic, care a demonstrat în ce măsură nu și-a ținut cuvântul cu introducerea alineatelor din Actul privind piața internă care a încălcat Acordul de retragere și, prin urmare, dreptul internațional. Departe de a arăta o schimbare de atitudine, Downing Street a anunțat deja că va reintroduce paragrafele controversate atunci când textul va reveni la Camera Comunelor după ce au fost retrase de către Camera Lorzilor. În plus, Johnson pare pregătit să meargă mai departe și va prezenta săptămâna viitoare, cu doar câteva ore înainte de ultimul Consiliu European al anului, o lege fiscală care va include, de asemenea, unele elemente despre Irlanda de Nord care vor încălca Acordul de retragere. Una dintre ideile abordate de cei mai preocupați de posibilele cedări este ca aceștia să fie informați cu privire la situație și să fie aduși la bord în cadrul negocierilor înainte de a exista un acord final. Barnier și echipa europeană vor să o evite cu orice preț, deoarece ar însemna că fiecare capitală ar începe să-și revendice puncte diferite, paralizând negocierea și ducând-o spre un non-acord. Simon Coveney, ministrul de Externe al Irlandei, a asigurat că acordul ar putea fi obţinut în următoarele zile și a transmis ceea ce pare un mesaj clar către Paris în cadrul unui interviu de joi: „Este timpul să vă stăpâniți nervii și să aveți încredere în Michel Barnier”. Miercuri, negociatorul european a fost practic obligat să informeze ambasadorii permanenți ai celor douăzeci și șapte și grupul de deputați care coordonează poziția Parlamentului European, în fața nervozității lor crescânde.