În predica de după Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale, Prefericitul Daniel a explicat că Sfântul Andrei rămâne apostolul cel mai apropiat de români, pentru că le-a creştinat strămoşii, stând o vreme îndelungată pe teritoriul ţării noastre.

„Această zi este deosebită pentru viaţa poporului român, deoarece Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat este ocrotitorul României şi părintele spiritual al românilor”, a afirmat PF Daniel, în predica rostită cu acest prilej, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.

Întâistătătorul BOR a evocat traseul misionar al sfântului, care „a fost rânduit să propovăduiască Evanghelia în zona malului Mării Negre, în Sciţia şi apoi în Macedonia şi în Grecia, ajungând până la Peloponez, unde a fost martirizat în orăşelul Patra, sau Patras, lângă Corint”.

Înaltul ierarh ortodox a arătat că lucrarea misionar-apostolică în Sciţia este menţionată în scrierile Sfântului Ipolit, episcopul martir al Romei, dar şi în operele lui Origene şi Eusebiu de Cezareea, scriitori bisericeşti din secolele III-IV.

„De aceea, în mod deosebit, Biserica noastră a început să scoată în evidenţă importanţa lucrării sale apostolice, misionare, pe teritoriul ţării noastre. În acest scop, s-au întreprins mai multe demersuri, care au culminat, la iniţiativa Patriarhiei Române, cu stabilirea sărbătorii sfântului ca al doilea hram al Catedralei Naţionale, cel principal fiind Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor” a subliniat PF Părinte Daniel.

Patriarhul i-a felicitat pe cei peste 700.000 de români care poartă numele Sfântului Apostol Andrei sau Andreea şi derivate ale acestora.

„Ne rugăm Mântuitorul Iisus Hristos ca, pentru mijlocirile Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, ocrotitorul României, şi ale Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, şi pentru rugăciunile tuturor sfinţilor, să ne ajute să ne întărim în dreapta credinţă ortodoxă apostolică şi să transmitem cu râvnă apostolică mai departe această credinţă generaţiilor prezente şi viitoare”, a încheiat Patriarhul Daniel.