Florin Cîțu, premierul României, a declarat că adoptarea bugetului de stat va întârzia câteva zile. Premierul așteaptă propuneri de reforme din partea miniștrilor pentru companiile de stat

 

Florin Cîțu, premierul României, a declarat luni, 01.02.2021, că adoptarea bugetului de stat va întârzia câteva zile. Premierul așteaptă propuneri de reforme din partea miniștrilor pentru companiile de stat. Așa după cum a anunțat în urmă cu câteva săptămâni, Florin Cîțu și-a menținut poziția de a nu finanța companiile de stat de la buget dacă nu au planuri de reformare. Companiile ar trebui să prezinte un desfășurător în urma căruia a reveni, în cele din urmă, pe profit, altfel vor dispărea. Sau cel puțin aceasta este viziunea premierului.

„Bugetul pentru 2021 întârzie puţin, pentru că eu am cerut un lucru foarte important şi nu dau înapoi de la acest lucru. Subvenţiile sau cheltuielile care se duc către anumite sectoare din sectorul public, anul acesta, trebuie să fie legate de reforme.

Am spus foarte clar, nu se duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme. Aştept să văd reforme care vin, vom forţa aceste reforme, dacă nu, prin limitele din buget, dar este anul reformelor 2021. Dacă nu facem acest lucru, vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care doar fac pierderi şi vor câştiga doar şmecherii.

Bani doar pentru companiile de stat care vor deține programe de reformă

Acest lucru se opreşte, ajunge, acest lucru ajunge, nu se va mai întâmpla în perioada următoare, banii se vor duce doar în companii care vor arăta programe de reformă şi vor arăta că vor veni pe profit, dacă nu va exista aşa ceva acele companii nu vor mai exista, să fie foarte clar”, a afirmat Florin Cîţu, înainte de şedinţa conducerii PNL.

Premierul a exlicat întârzierea bugetului: „Întârzie puţin, adică nu o să fie adoptat mâine în şedinţa de Guvern, s-ar putea să fie adoptat săptămâna aceasta sau în prima zi săptămâna viitoare, dar va fi în zilele următoare, deci nu o să fie mâine”, relatează Agerpres.

Prim-ministrul și-a reconfirmat opinia conform căreia este momentul ca în sectorul public oamenii să-şi facă treaba pentru care au fost angajaţi. În Sănătate au intrat foarte mulți bani anul trecut, dar rezultatele sunt complet nemulțumitoare.

„Vor fi criterii de performanţă la toate instituţiile. Trebuie să ne uităm la toate”, a spus Florin Cîțu

 

„Vor fi criterii de performanţă la toate instituţiile. Trebuie să ne uităm la toate. Sunt foarte mulţi bani care se duc, de exemplu, în sectorul Sănătate – 65 de miliarde aproape, anul trecut. Trebuie să vedem aceşti bani cum au fost cheltuiţi şi dacă au fost cheltuiţi eficient, dar nu e vorba numai despre Sănătate.

În toate sectoarele din sectorul public se duc foarte mulţi bani, numai pe cheltuielile de personal sunt aproape 110 miliarde de exemplu, anul trecut”, a ținut să precizeze premierul Florin Cîţu.

Reformă forțată prin buget dacă nu sunt prezentate reformele

„Le-am cerut acest lucru, cred că acum două-trei săptămâni în şedinţa de Guvern, trebuie să vină cu măsuri de reducere. Dacă nu vin, vor fi reduse limitele şi vom forţa această reformă prin buget”, a explicat Florin Cîţu.