Indiferent că este vorba despre firme care au trimis municipalitatea în instanță, sau de simpli cetățeni, Primăria Timișoara a pierdut în anul 2020 sute de procese, obligând astfel instituția să achite în acest an aproximativ 18 milioane de lei.

„În 2020, din 1 ianuarie, Primăria Timișoara a plătit deja în jur de 14,3 milioane de lei despăgubiri și cheltuieli de judecată. Și încă avem 3,7 milioane neachitate. Ceea ce mie mi se pare o sumă mult prea mare. E clar că o primărie e dată în judecată pentru diverse chestii. Avem 2500 de procese pe rol, așa cum am mai spus.

Dar e clar că 14,3 milioane e mult peste ceea ce poate fi acceptat. Va trebui să gândim o strategie juridică pentru ca aparatul de specialitate să nu mai facă atâtea greșeli și ca să nu mai pierdem atâtea procese”, a declarat Fritz.

În opinia acestuia, deciziile pe care aparatul Primăriei le-a luat până în momentul de față au demonstrat „o lipsă sistematică de respect față de lege”, însă chiar dacă acest lucru se va schimba, efectele se vor vedea abia în viitor, având în vedere faptul că un proces poate dura chiar și ani de zile.

„Arată o lipsă sistematică de respect pentru lege. Dacă pierzi procese de 18 milioane de lei într-un singur an asta spune multe despre respectul tău față de lege. Asta e parte din moștenirea fostei administrații și un lucru care se va schimba. Probabil nu la anul, dar nu e o situație sustenabilă. Dacă ne întrebăm de ce Primăria Timișoara nu are bani să își plătească facturile, aici găsim o parte din răspuns”, a mai spus Fritz.

Primarul a mai adăugat și faptul că printre procesele pierdute de către primărie se regăsește și cel referitor la familia unei copile rănite în urma prăbușirii unui copac peste ea, în timpul furtunii din 2017, dar și cel cu fosta directoare de la Direcția de Asistență Socială.

„Sunt câteva sute de procese cu tot felul de firme, persoane fizice, Enel… sunt procese pierdute de personal. La Direcția de Asistență Socială, fosta directoare a dat în judecată primăria, a câștigat procesul, au fost câteva sute de mii de lei ce trebuiau plătite. Alt proces pierdut a fost pentru femeia peste care a căzut un copac. 100.000 de euro era despăgubirea. Am semnat eu… au plătit timișorenii.

Am cerut o analiză. S-ar putea să avem în viitor un viceprimar care este jurist, avocat. Și una din intențiile mele este să lucrez cu el la o nouă strategie. E imposibil ca suma asta să fie la zero. E imposibil ca o primărie să nu piardă procese, dar analiza e în curs”, a detaliat Fritz.

Potrivit acestuia, el nu exclude nici varianta inițierii unei acțiuni în regres pentru recuperarea sumelor de bani pierdute în urma unor procese de la funcționarii care au comis diverse greșeli.

„Există posibilitatea și de cercetări administrative din partea mea. Și poate și Curtea de Conturi să verifice. Dar, da, eu cred că e important ca acolo unde în urma unor greșeli ale unor indivizi, în urma cărora Timișoara a avut daune, acolo să vedem dacă nu se pot recupera aceste prejudicii”, a concluzionat Fritz.