Câinii vagabonzi din județul Bihor vor fi capturați în centre zonale și trimiși către centrul principal județean într-un sistem integrat

În conferința de presă de joi, Ilie Bolojan a anunțat noile intenții ale Consiliului Județean în această problemă atât de sensibilă pentru întregul județ. El a explicat că inițiativa este posibilă în urma unei modificări a normelor stabilite la nivel național privind gestionarea câinilor fără stăpân, realizată miercuri de către Guvernul României. Până acum câinii fără stăpân puteau fi capturați doar în localitatea unde se găsea sau maxim în localitățile învecinate. „Aceste prevederi restrictive care nu aveau nicio logică au fost eliminate. De acum într-un adăpost pot fi duşi câini din toate localităţile respectivului judeţ”, a spus preşedintele CJ Bihor.

Câinii fără stăpân din județul Bihor vor fi capturați și strânși prin serviciile înființate în acest scop la Marghita, Salonta, Aleșd și Beiuș. Din aceste centre urbane, câinii vor fi transferați la adăpostul Grivei din Oradea.

„Au fost eliminate aceste restricții și putem captura câinii din toate localitățile din județ”, a spus Ilie Bolojan

„Au fost eliminate aceste restricții și putem captura câinii din toate localitățile din județ, indiferent de locul unde este înființat acest serviciu și adăpost autorizat. Localitățile mai mici nu și-au permis să își înființeze asemenea servicii, dar acum avem posibilitatea să gestionăm problema integrat.

Am avut o discuție cu primarii de Salonta, Marghita, Aleșd și Beiuș și, împreună cu serviciul specializat din Oradea, am convenit să punem în practică un sistem de gestiune, ca din a doua jumătate a anului să avem un județ cu adevărat în Uniunea Europeană, fără câini abandonați în centrele urbane mai mici sau în comune. Există un Regulament – cadru pregătit de CJ Bihor, pe care îl vom publica pentru dezbatere în maximum două săptămâni”, anunță Bolojan, precizând că vor fi stabilite modele de contracte între primării și serviciile specializate.

De asemenea, președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a mai anințat că se vor stabili tarife pentru capturarea, sterilizarea și ciparea câinilor vagabonzi.