Potrivit primarului Călin Bibarţ, în cadrul ultimei şedinţe a CLM, consilierii locali au venit cu o serie de modificări asupra hotărârii referitoare la amplasarea aparatelor de aer climatizat pe fațadele clădirilor din Arad în zona construită protejată, zona monumente protejate din ansamblul urban al Municipiului Arad.

Dintre acestea, cea mai importantă face referire la prelungirea cu trei luni a termenului aferent demontării aparatelor respective, până la data de 1 iunie 2021.

Propunerea de prelungire a acestui termen a fost înaintată de către aleşii USR PLUS încă din timpul şedinţelor precedente, în decembrie 2020 Daniela Săbău depunând un proiect de hotărâre la care însă, până luni, nu primise un răspuns din partea Primăriei.

„Răspunsul l-aţi primit astăzi” – a ţinut spus primarul Călin Bibarţ, în şedinţa CLM, în urma căreia a aprobat după modificărilor aduse cu privire la demontarea aparatelor de aer condiţionat.

Călin Bibarţ a ţinut să mai evidenţieze şi faptul că:

„Noi nu am aprobat acest proiect doar pentru prelungirea termenului. Noi nu ne propunem să tot dăm derogări la orice act administrativ şi să tot prelungim termene. Pentru că devenim neserioşi. Şi cetăţeanul care respectă primul termen va spune că el e fraier că-l respectă.

Noi am ajuns aici să îmbunătăţim acest act normativ pentru că am constatat de la oameni, de la dumneavoastră… pe de o parte, arhitectul şef a venit şi mi-a spus că sunt câteva zone unde nu e foarte clar delimitată zona istorică în hotărârea noastră şi nu e foarte clar până unde se aplică. Apoi am avut câteva situaţii în teren pe care nu le-am luat în calcul.

Unii au încercat să eludeze spunând că dacă locuinţa nu este la frontul stradal, este retrasă cu un metru, doi înăuntru, aparatul nu se mai vede, ceea ce nu era corect, se vedea cum se vedea şi al vecinului care avea casa cu un metru mai în faţă – şi am reglementat şi acest lucru în acest proiect.

Cum s-a reglementat şi faptul unei situaţii imposibile pe care o au unii cetăţeni – în general de la construcţii mai noi, de la blocuri: chiar dacă vreau să mute aparatele în spatele clădirii, ar însemna să treacă prin apartamentele vecinilor, că pe partea din spate e celălalt rând de apartamente; şi sunt obligaţi să rămână cu ele pe faţada principală. Vorbim de blocuri noi, nu de clădiri istorice.

Cum rezolvăm acolo pentru ca ele să poată rămâne şi să nu fie văzute? Cum s-a spus aici, dacă există balcon, poate fi în balcon, să nu se vadă prin el. Dacă nu există… împreună, aliniate… asociaţia de locatari poate să facă din materiale construcţii uşoare… ceva care să mascheze. Evident, aici e nevoie şi de proiect, şi de autorizaţie de construire. Şi de aceea se prelungeşte acest termen cu încă trei luni de zile pentru că acolo sunt mai complicate lucrurile.”

Noile delimitări din cadrul ultimei hotărâri

Conform ultimei hotărâri a Consiliului Local Municipal, limita ansamblului urban se descrie în felul următor:

„De la culeea nord a podului Traian spre V, pe malul N al râului Mureș până la Str. Putnei, Str. Remus, Str. Alexici Nicola (inclusiv Piața Sârbească), Str. Kogălniceanu M., Str. Ceaikovski P. I., cu prelungirea ei peste Str. Vârful cu Dor, și Str. Transilvaniei spre NE, Str. Eminescu Mihai, Str. Episcopiei, Str. Caragiale I.L., Str. Sibii Dorel, Str. Cotruș Aron, Str. Balint Simion, Str. Coșbuc G. spre NV, traversarea spre N la marginea incintei Spitalului Municipal, str. Ghiba Birta Elena spre E, Bd. Doinaș Augustin, Str. Mureșanu Andrei, spre N de-a lungul Bd. Revoluției până la Piața Drapelului, spre E str. Brătianu I.C. până la malul de N al Mureșului, bucla Mureșului în amonte până la podul Cetății spre V pe Str. Popa Eugen până în dreptul Str. 9 Mai, spre SV Splaiul Toth Sandor până la podul Traian. La N Calea Timișorii până la intersecția cu str. Ștefan cel Mare și str. Ady Endre.”