Nici în situaţia de faţă, Primăria Bistriţa nu pare că va ridica vreo nouă creşă, ci doar va reabilita una dintre cele care deja există.

În judeţ, în momentul de faţă sunt disponibile un număr de cinci creşe de Stat care asigură 335 de locuri. Problema referitoare la locurile disponibile nu este însă una nouă, iar, potrivit Bistriţeanul.ro, viceprimarul a explicat că doreşte să reabiliteze una dintre creşele existente.

În municipiul Bistrița sunt cinci creșe. Cea de pe Plăieșului așteptăm să intre în renovare cât de curând. Avem problema de a muta copiii de la creșa de pe Plăieșului într-un alt spațiu. Suntem în proces de identificare a unei locații. Deci intră în renovare grădinița de pe Plăieșului, este o lucrare destul de consistentă. Durează 12 -14 luni”, a explicat viceprimarul Călin Stan.

Călin Stan: „Părinții au posibilitatea să-și ducă copiii la creșă”

În momentul în care i-a fost subliniat faptul că în oraş nu au mai fost construite noi creşe încă de la Revoluţie, Călin Stan a spus că locuri sunt pentru toţi copii, însă, există un necesar.

„Credeți-mă că toți părinții au posibilitatea să-și ducă copiii la creșă. Dacă sunt probleme, să vină să le discutăm, să le comunice, să căutăm soluție. Am văzut solicitările pentru locuri de creșă și am calculat că avem un necesar de patru grupe. Atât ar mai fi nevoie.

Cererile sunt de anul trecut, din iulie anul trecut. Am comunicat în cadrul Primăriei că există un necesar de patru grupe!”, a explicat viceprimarul.

Potrivit informațiilor Primăriei Bistrița:

„Începând cu data de 14 septembrie 2020, au fost redeschise toate creșele din municipiu, cu un număr de 20 copii, în medie, pe grupă, ca urmare a respectării prevederilor Ordinului nr. 1494 din 31 august 2020 – pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților / instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul  SARS-CoV-2 și Ordinului comun nr.1076/4518/3936 din 12 iunie 2020”.

Aşadar, în situaţia în care sunt necesare numai patru grupe, potrivit declaraţiilor viceprimarului Călin Stan, ar însemna că aproximativ 80 copii nu au loc în sistem. Conform statisticilor de la nivelul judeţului, numărul real ar putea fi însă departe de realitate, întrucât anual se nasc circa 3.000 de copii.

Alţi factori determinanţi

De asemenea, au mai existat şi alţi factori care au dus la numărul mic de copii care nu ar putea accesa sistemul, precum:

  • Înscrierile pentru creșă care s-au mutat online.
  • Pentru anul şcolar 2020-2021, în mijlocul perioadei aferente înscrierii, a fost anunţată depunerea cererilor  pentru participarea la grupe, pe timp de vară, a copiilor care erau deja înscrişi la creşă.

În anul 2020, ca urmare a pandemiei de Covid-19, activitatea creșelor a fost suspendată în perioada 11 martie – 30 iunie 2020. La 01 iulie 2020, au fost reorganizate și redeschise, în condițiile prevăzute de Ordinul comun nr.1076/4518/3936 din 12 iunie 2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, două din cele cinci creșe, respectiv, Creșa nr.1 – Al.Șieului cu 27 copii, și Creșa nr. 3 – Al. Plăieșului cu 27 copii, având în vedere că au fost depuse 54 cereri pentru frecventarea creșelor pe perioada vacanței de vară.

Aceste creșe au funcționat, în această formulă, până in data de 08 septembrie 2020, tot personalul medical și de îngrijire din creșe, asigurând îngrijirea și supravegherea copiilor în aceste două creșe”, au transmis reprezentanții PMB.