Un număr de 15 persoane bolnave de Covid-19 au fost găsite la sfârşitul lunii precedente, încuiate şi abandonate într-un cămin de bătrâni care funcţiona ilegal pe strada Moş Ion Roată din centrul Sibiului.
De atunci şi până la ora actuală, la sediul Instituţiei Prefecturii s-au organizat două şedinte, pentru a se discuta situaţia înregistrată, în care sunt implicate nu mai puţin de opt instituţii publice. În cadrul şedinţelor s-a dorit să se afle cum de a putut funcţiona acest „cămin”, precum şi ce măsuri s-au luat în acest sens.
După identificarea celor 15 vârstnici, prefectul Sibiului, Mircea Creţu a organizat două şedinţe de lucru în datele de 29 martie şi 31 martie 2021, unde s-a discutat despre situaţia la zi a persoanelor respective şi a entităţii ilegale.
La aceste întâlniri au participat reprezentanții următoarelor instituții:
- Inspectoratul pentru Situații de urgență Sibiu.
- Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu.
- Inspectoratul Teritorial de Muncă.
- Direcția de Sănătate Publică.
- Agenția Județeană de Presații și Inspecție Socială Sibiu,
La a doua şedinţă s-au adăugat şi reprezentanți ai:
- Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
- Direcția Generală Antifraudă Sibiu.
- Direcției de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local Sibiu.
Potrivit jurnaliştilor de la Turnul Sfatului, aceştia au cerut o centralizare a tuturor măsurilor implementate de către instituţiile publice din Sibiu, de-a lungul timpului, cu privire la funcţionarea căminului de faţă. Potrivit acestora:
- Din datele ITM Sibiu rezultă faptul că de-a lungul timpului entitatea a fost organizată sub formă de S.R.L. și O.N.G., a fost supusă diverselor controale, începând cu anul 2015, fiind amendată pentru lipsa autorizațiilor și muncă nefiscalizată (la negru).
- Din datele IPJ Sibiu a rezultat faptul că a fost organizată sub formă de SRL cu servicii de cazare până în anul 2016, când a fost închisă cu declarații de închidere.
- Din informațiile AJPIS Sibiu rezultă faptul că a funcționat sub forma Asociației Roth până la data de 15.01.2020, când aceasta a fost radiată din Registrul Asociațiilor și Fundațiilor. Anterior radierii aceasta a fost sancționată contravențional cu amendă de către AJPIS, din cauza lipsei autorizației de funcționare, precum și a altor nereguli constatate la acea vreme.
- Nu a fost niciodată acreditată ca furnizor de servicii sociale, nu a deținut licență pentru furnizarea de servicii sociale de tip „cămin pentru persoane vârstnice” și nici nu a depus vreodată o solicitare în vederea acreditării/licențierii de servicii sociale.
- Activitatea entității se desfășura în baza unor contracte de închiriere, încheiate cu beneficiarii/aparținătorii acestora.
- Persoanelor nu li se asigurau medicația și serviciile medicale, pentru acestea fiind responsabili aparținătorii acestora.
- Direcția de Sănătate Publică Sibiu a demarat o anchetă epidemiologică în urma căreia s-a constatat că mai multe persoane au desfășurat activități pe baza de voluntariat în cadrul acestei entități, fiind identificate într-o prima etapă 5 persoane. Din acestea 2 persoane au fost confirmate pozitiv urmare a testării COVID-19.
”Toate instituțiile prezente în cadrul întâlnirilor, potrivit atribuțiilor legale ce le revin, au pornit imediat acțiuni de verificare și control, cel puțin sub aspectele de rele tratamente aplicate celor 15 persoane vârstnice și zădărnicire a bolilor de către administratorul entității în cauză, precum și sub aspectele referitoare la suspiciuni de nerespectare a legalității privind funcționarea, desfășurarea activității în cadrul acestei locații, contractele de muncă/voluntariat, contractele de închiriere, declararea veniturilor și achitarea impozitelor și taxelor datorate, regimul juridic al proprietății și administrării acesteia”, au explicat reprezentanții Prefecturii Sibiu.
Au spart uşile „căminului”
În cazul de faţă, o anchetă a fost demarată şi de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu, iar printre persoanele care vor fi audiate se numără şi administratorul centrului. Potrivit sursei anterior menţionate, acesta ar fi cerut Spitalului Clinic Judeţean Sibiu să fie externat, în ciuda faptului că se află într-o stare gravă de sănătate, plecând să se trateze în Germania.
Persoana care se face responsabilă de încuierea celor 15 vârstnici care se aflau în clădirea din centrul oraşului, este li proprietarul afacerii, care de asemenea a fost internat cu Covid-19.
Medicii sosiţi la faţa locului i-au transportat pe bătrâni la spital, fiind nevoiţi să spargă uşile de acces.