Ungaria vrea cu orice preț ca vaccinarea să se producă în țară, mai ales pentru maghiarii din Transilvania. Acest lucru a ridicat semne de întrebare oficialilor de la Externe, având în vedere că pe teritoriul României, vaccinarea nu este discriminatorie. Pe de altă parte, o decizie a unui guvern nu poate interfera cu măsurile dispuse de alt guvern.

„Susţinând că Ungaria ar putea fi prima ţară europeană care revine la „viaţa normală” după pandemie, premierul ungar a precizat că până în prezent în această ţară au fost inoculate 4.483.598 de persoane. Ungaria ar putea trece pragul de cinci milioane înainte de sfârşitul lunii mai, „poate chiar în preajma Rusaliilor” (catolice, 23 mai, nr.red.). Atunci vor fi ridicate restricţiile privind nunţile şi alte evenimente, precum şi restricţiile de circulaţie impuse între miezul nopţii şi ora 5 dimineaţa, a menţionat Orban.El a mai precizat  că vor fi cerute „certificate de imunitate” pentru a lua parte la „unele evenimente cu participarea de mulţimi mari” până spre mijlocul lunii august” , relatează agenția de presă MTI.

Campanie de vaccinare controversată. E valabilă din Patagonia până în Transilvania

Campania va debuta, luni. 17 mai. Are sloganul  din „Tierra del Fuego sau Patagonia până la Miercurea Ciuc”, relatează MTI.

Cele două state au în plan să ajungă până în luna august ac la peste 7 milioane de persoane vaccinate. România și Ungaria sunt în discuții pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare.

Recunoaștere reciprocă a certificatelor de vaccinare

” Deocamdată sunt discuţii tehnice legate de acel acord între România şi Ungaria. Eu personal am discutat cu premierul Florin Cîţu. Este de acord, dar specialiştii trebuie să găsească acea formă juridică . Asta înseamnă să fie recunoscute reciproc vaccinurile şi certificatele în acest sens. Când se va întâmpla(…) Eu sper că se va întâmpla repede. Din punct de vedere administrativ şi tehnic trebuie să parcurgem să nişte etape” , a declarat Kelemen Hunor, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres.

Ungaria a convenit cu Republica Cehă asupra călătoriilor fără restricţii. Între cele două ţări, cei vaccinați pot călători fără restricții,  a transmis,  vineri dimineaţa, 14 mai,  ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto, informează MTI.