Este sufocat de cazurile pacienților infectați cu Covid și în același timp trebuie să facă față celorlalte cazuri urgente sau non-urgente.

În unele localități, medicii sunt îngroziți de numărul deceselor, iar în altele par să nu mai să colaboreze.

Este și cazul Spitalului Municipal din Câmpia Turzii, județul Cluj, unde Direcția de Sănătate Publică face o anchetă internă, pentru a stabili dacă au fost respectate protocoalele în tratamentul pacienților internați în această unitate medicală.

Totul a pornit de la afirmațiile publice ale medicului Lehel Csergo, care atrage atenția că pacienții cu Covid sunt lăsați să moară, deoarece nu primesc tratamentul standard, așa cum se întâmplă la Cluj. El susține că pacienții în stare gravă sunt abandonați și personalul medical se plimbă de pe o secție pe alta, cu riscul de a transmite virusul și la alți bolnavi.

Recent a făcut alte dezvăluiri, chiar pe contul personal de Facebook, care arată cum se comportau foștii lui colegi.

„Într-o perioadă în care comunicare cu cetățenii este esențială, conducerea Spitalului din Câmpia Turzii a ales să nu comunice. Deloc! Așa că locuitorii din zonă nu aveau cum să afle de primul pacient cu Covid, diagnosticat de către medicii din Câmpia in luna martie. Care a fost și primul pacient refuzat la Clinica de Boli Infecțioase Cluj, pe motivul că „nu se încadrează în definiția de caz”.

Nu au de unde să știe oamenii că în luna noiembrie pe secția Medicină Internă au fost testați 360 de persoane, din care 253 au avut testul pozitiv. Dar cel mai grav, nimeni nu avea să afle despre pacienții cu Covid „uitați” în
spitalul din Câmpia Turzii. Sau poate „abandonați” este un termen mai potrivit.

În timp ce un pacient cu domiciliul in Cluj-Napoca beneficia de tratament cu Remdesivir, Tocilizumab, plasmă, terapie intensivă, cel din Câmpia Turzii nu a avut acces la aceste terapii. Chiar dacă se știe că fără aceste tratamente starea bolnavilor se poate agrava!

„Nu avem locuri, mai sunați și mâine!” Și noi am tot sunat, am trimis si SMS și email. Dar nu a fost suficient. 12 pacienți cu Covid au murit la Câmpia Turzii în perioada octombrie-noiembrie. Două paciente au fost transferate la Cluj în ultima clipă, în stare critică, cu șanse minime de supraviețuire.

15-20 de pacienți cu Covid, toți dependenți de oxigen, toți cu tratament injectabil, perfuzii, mulți cu pampers. 2-3 în stare gravă, cu oxigen in flux mare administrat pe mască CPAP. Iar la toată această suferința 2 asistente și 2
infirmiere. Prețul plătit a fost pe măsură: 2 medici, 7 asistente, 1 brancardier, 2 infirmiere infectate cu SarsCov-2.

Cine nu a îmbrăcat combinezonul de protecție ca să intre pe această secție. Covid, nu are cum să înțeleagă cât s-a muncit acolo! Măcar atât merită acești oameni: să se afle de munca și sacrificiul lor! Că de recompensă materială se pare că nu poate fi vorba ”, este declarația medicului, postată pe pagina sa de Facebook.

„Reclamantul”, primul sancționat

Deși Direcția de Sănătate Publică din Cluj nu a dat publicității detalii cu privire la stadiul anchetei interne din această unitate medicală, aflăm de la medicul Csergo că a fost sancționat de Comisia de Disciplină a Spitalului, pentru încălcarea secretului profesional. Se pune, totuși, întrebarea legitimă: mai poate fi vorba despre un secret profesional, când subiectul este viațapacienților?

„Comisia a constatat că am încălcat prevederile referitoare la secretul profesional și a propus sancționarea mea cu mustrare verbală.

Două aspecte vreau să discut din acest raport.

„S-au analizat pontajele, s-a constatat ca s-a respectat normativul de personal in vigoare – OMS nr.1224/2010 -, personalul nu a fost suprasolicitat”.

Ce nu a înțeles comisia, cum nu a înțeles nici managerul („cine nu a îmbrăcat combinezonul de protecție ca să intre pe această secție Covid, nu are cum să înțeleagă cât s-a muncit acolo!”) este faptul că nu poți compara activitatea
secției in vremuri normale cu ce se întâmplă acum. În primul rând secția a fost împărțită in 4 zone: camera de gardă, zona tampon pentru pacienți netestați, zona varde cu pacienți nonCovid și zona roșie cu pacienți Covid. În zona
tampon în fiecare salon există un singur pacient. In zona verde pacienții sunt distanțați, adică într-un salon cu 4 paturi poți pune numai 2 pacienți. În aceste conditii 27 de pacienți pe 40 de paturi a însemnat o secție ultraplină. Apoi pe fiecare din aceste zone ar trebui să existe personal separat. Nu este normal ca infirmiera după ce a schimbat pampersul la 5 pacienți cu Covid, să treacă pe zona verde și să îngrijească pacienți cu diabet sau AVC”, precizează doctorul Lehel Csergo.

Acesta nu este primul caz în care se aduc acuze Spitalului din Câmpia Turzii. La începutul anului, familia unei paciente era revoltată că a fost lăsată să moară, după ce a așteptat ore întregi să fie consultată de vreun medic. Prefectura Cluj a transmis că toate aspectele semnalate de medicul Csergo vor fi verificate.

Demisia medicilor sau sancționarea acestora nu poate ajuta sistemul medical la acest moment, autoritățile vor trebui să ia măsuri transparente care să nu afecteze personalul medical, ci să îmbunătățească procedurile de tratament.