Trecerea la ora de vară 2021 se va face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2021, când ziua va fi egală cu noaptea.

Schimbarea la ora de vară se va face în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, când ora 3:00 devine ora 4:00. Ziua de 28 martie va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă.

La ora de iarnă, ceasurile se dau înapoi cu o oră, când ora 4:00 devine ora 3:00, iar ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră.

Ora de iarnă este ora standard

Ora de vară a fost introdusă pentru creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiează de lumină naturală a Soarelui. Ora de vară a fost adoptată de către țările europene în secolul trecut.

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Statele membre au libertatea de a decide dacă doresc să mai aplice ora de vară sau ora de iarnă.

Anul 2021 ar reprezenta anul în care s-ar renunța la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană. Criza provocată de pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile țărilor membre UE de a anunța dacă mai doresc aplicarea orei de vară sau de iarnă.

În 2018 a apărut propunerea de renunțare la schimbarea orei și ar fi trebuit să intre în vigoare în 2019, dar unele țări europene s-au opus.

Ce a decis România?

Pe 29 mai 2018, propunerea legislativă de renunțare la ora de vară și păstrarea orei de iarnă a fost respinsă de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Proiectul fost transmis Camerei Deputaților la 22 ianuarie 2020, dar reprezentanții Camerei au dat aviz negativ.

Pe 10 februarie 2021, inițiativa legislativă a fost retrimisă la comisii pentru elaborarea unui alt raport, în așteptarea unei decizii la nivel european.

Andrei Daniel Gheorge susține eliminiarea orei de vară și a pledat pentru retrimiterea proiectului la comisii.

„Să nu uităm că până la urmă trebuie să funcţionăm după ora naturală şi nicidecum după astfel de convenţii care provoacă mari probleme de sănătate şi, paradoxal, duc şi la pierderi economice”, a precizat Andrei Gheorghe.

În consecință, proiectul a fost retrimis la comisii pentru cel puțin două luni, cu posibilitatea de prelungire a termenului.