Vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, a precizat că certificatul verde digital a trecut primul test în România și urmează să fie disponibil de la începutul lunii iulie.

De asemenea, conform lui Baciu, conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes.

„România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes.

În plus, colegii de la STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au reușit să pună la punct și aplicația de verificare, ceea ce a permis țării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun”, a declarat vicepreședintele CNCAV.

Certificatul Verde va fi implementat din iulie 2021

Pe lângă țara noastră s-au făcut verificări pentru inteerconectarea sistemelor informatice în Letonia, Portugalia și Polonia și au trecut cu bine primul test. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a explicat ce cuprinde și cum se realizează verificarea pentru emiterea documentului.

Certificatul conține un cod QR cu datele individuale, nume, prenume, data nașterii și datele medicale esențiale, semnate digital. Certificatul va putea fi utilizat la trecerea frontierei, însoțite de actul de identitate.

Baciu a mai spus că certificatele verzi digitale sunt gratuite și vor fi un ajutor pentru persoanele care doresc să călătorească prin Europa.

„Certificatele verzi digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe telefonul mobil. În acest fel, timpul de așteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scandat codul QR. Acest certificat ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie”, a mai transmis Andrei Baciu în postarea sa pe Facebook.

La începutul lunii iunie va fi implementat în toate țările membre ale Uniunii Europene. România a testat interconectarea cu gateway-ul european și a trecut cu brio primul test.