O acțiune a polițiștilor Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu-Mare a surprins în flagrant delict două persoane care încercau să vândă în plan local un kilogram de cannabis

O acțiune a BCCO Satu-Mare a condus la o captură de cannabis. Două persoane au fost surprinse în flagrant delict în timp ce ar fi încercat să vândă un kilogram de cannabis. Alte 800 de grame de cannabis au fost ridicate de polițiști de la domiciliul acestora, în urma cercetărilor.

La data de 12 ianuarie 2021, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare au desfășurat o acțiune, în municipiul Satu Mare, într-un dosar de trafic de droguri de risc. Cele câteva informații inițiale s-au dovedit de mare folos și destul de exacte.

În cadrul acțiunii au fost surprinși în flagrant delict un bărbat și o femeie, de 45, respectiv 43 de ani, în timp ce ar fi încercat să vândă aproximativ 1 kilogram de materie vegetală verde oliv – cannabis. În urma următoarei etape a cercetărilor, polițiștii au mai ridicat de la cei în cauză 800 de grame de materie vegetală verde oliv.

Cele două persoane au fost reținute pentru 60 de zile

În urma primelor audieri, a fost dispusă reținerea acestora pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc. Ulterior, față de cei în cauză a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

În această privință de referință sunt Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive .

În anul 2019 la inițiativa partidului USR a fost propusă o modificare a acestei legi, propunându-se pedepse mai mari. ”Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la2 la 7 ani”, prevede Legea 143/2000. USR a propus pedepse de 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.