Carantină în Timiș din nou. Autoritățile au anunțat că decizia va rămâne valabilă timp de două săptămâni, perioadă în care vor fi aplicate toate măsurile care s-au implementat și în celelalte zone aflate în carantină.

„În urma analizei de risc, în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Timiș, în baza evaluării epidemiologice avizată de către Institutul Național de Sanănătate Publică, șeful Departamentului pentru Situații de urgență a emis astăzi, 09.01.2021, ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, pentru comunele Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă din județul Timiș”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii.

De ce carantină în Timiș? Rata de infectare este uriașă

Carantina a intrat în vigoare în data de 10.01.2021, ora 00:00. Cele patru comune au mai fost în carantină în toamna anului trecut, împreună cu alte zeci de localităţi.

Rata de infectare la mia de locuitori a fost sâmbătă de 3,9 pe judeţ. Un număr de 31 de localităţi aveau depăşită această cotă, iar altele 32 se încadrau între 1,5 şi 2,9 la mia de locuitori.

Dumbrăviţa avea indicele de infectare SARS-CoV-2 de 6,70 la mia de locuitori, Ghiroda – 6,40, Giroc – 7,82, iar Moşniţa Nouă – 6,65.

Atenție, să aveți declarația completată

La intrarea și ieșirea din localități au fost instituite filtre. Polițiștii și jandarmii i-au pus în temă pe cei aflați în trafic. De asemenea, autoritățile au oprit și vor opri fiecare șofer să îi spună că localitatea în cauză se află în carantină și că e nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru deplasare.

Începând de duminică, oamenii vor trebui să prezinte declarații pe proprie răspundere sau adeverințe de la angajatori. Decizia se aplică și pentru a ieși și pentru a intra în localități, atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții. E nevoie de declarație și pentru deplasarea în interiorul localității. În caz contrar vor fi emise amenzi