Astfel, la Caraș-Severin s-a format Asociația Acasă în Banat, care și-a propus să renoveze 30 de case din sate în 3 zile.

În perioada 17-19 iunie ac, voluntarii vor ajunge în localitatea Ilidia și vor da culoare caselor înscrise în proiect.

Toate cheltuielile necesare sunt asigurate exclusiv din sponsorizări.

Caraș-Severin. Cum vor arăta casele renovate de voluntari

Meșterii voluntari susțin că vor să meargă pe stilul tradițional. Se vor folosi de porțile din lemn, cunoscute în Oravița.

Satul Ilidia a ajuns să fie aproape nepopulat. Tot mai multe familii au părăsit țara, însă, sunt dispuse să investească în restaurarea caselor vechi.

Cei care voe să sprijine proiectul Asociației Acasă în Banat pot trimite un mail la adresa  acasainbanat@gmail.com

„Suntem bucuroși că putem demara proiectul Color the Village și anul acesta. Dacă vor restricții din cauza pandemiei de coronavirus, ținem legătura strâns cu autoritățile și ne vom adapta, în funcție de cerințele din luna iunie. Abia așteptăm să ne apucăm de zugrăvit!”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Caraș-Severin. Casele de la sat vor fi renovate

O inițiativă similară are și Asociația Monumentum care și-a propus să restaureze casele din județele Brașov și Sibiu.

Mai mult decât atât, s-a implicat în fortificarea bisericilor care riscau să se prăbușească.

„În urmă cu patru ani patrimoniul săsesc din Transilvania primea o lovitură grea: la numai câteva zile distanță se prăbușeau turnurile bisericilor fortificate din Rotbav și Roadeș. Dacă la Rotbav prăbușirea a fost una integral, la Roadeș s-a mai putut salva o mare parte din structura de lemn a turnului care a fost dezasamblată, iar zidăria pusă în siguranță”, au menționat reprezentanții Asociației Monumentum.

Anul trecut, Asociația Monumentum a convins Ministerul Fondurilor Europene să aloce 50 de milioane de euro pentru restaurarea monumentelor istorice.

Din fericire, tinerii au început să devină interesați de satul românesc. Este privit nu doar ca destinație turistică, ci și ca posibilitate de domiciliu permanent, din cauza poluării din marile orașe.