Cele două județe, Caraș- Severin și Timiș, s-au unit pentru implementarea acestui program, destinat femeilor cu vârsta între 50 și 69 de ani.

Mamografiile se vor prin intermediul unei unități mobile, iar personalul va fi de la Spitalul Timișoara, Institutul Oncologic din Cluj Napoca.

Se dorește, astfel, testarea persoanelor vulnerabile și se estimează că peste 2000 de femei vor beneficia de mamografii gratuite.

Caraș-Severin. Evaluarea sănătății prin mamografii gratuite

Medicii spun că este vitală depistarea leziunilor precoce prin metode nin-invazive. De regulă, româncele se nelijează și descoperă forme grave ale cancerului de sân, în forme terminale.

Urmează ca bugetul și detaliile tehnice ale proiectului să fie stabilite în ședința Consiliului Județean Caraș- Severin de vineri, 26 februarie.

Într-un comunicat de presă, Spitalul din Timișoara explică ce presupune evaluarea prin mamografie.

„Derularea screeningului prin testare mamografică cu dublă citire și arbitraj, pe baza metodologiei specifice în vederea depistării leziunilor mamare incipiente, va fi urmată de realizarea evaluărilor ecografice a leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte cu trimitere la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente și excizia leziunilor sânului, tratament precoce, la pacienții confirmați cu diagnostice de leziuni mamare incipiente”.

Diferența dintre vindecare și supraviețuire

Potrivit medicilor oncologi, în România, 80% din cancerele de sân sunt diagnosticate în faza avansata (cancer de sân avansat). În această formă, tratamentul nu conduce la vindecare, ci doar ajută la supraviețuire. Cifrele arată că 20 % din cazurile de cancer de sân – cancer de sân precoce – tratamentul poate obține vindecarea. În tările occidentale, în care există un program national de screening pentru cancerul de sân, pentru toate femeile peste 40 de an, 70-80 % din cancerele de sân sunt diagnosticate în stadii inițiale (cancer de sân precoce), iar șansele de vindecare sunt enorme.

După ce proiectul va fi primi finanțare, iar unitatea mobilă va fi cumpărată. Astfel, pacientele se pot duce fără programare pentru efectuarea mamografiei