Inspectorii judiciari au constatat că a afectat reputația profesională și l-au retrogradat, urmând să se întoarcă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caraș-Severin.

Practic, acesta nu va mai avea grad profesional pentru parchet de pe lângă tribunal, ci de parchet de pe lângă judecătorie.

Decizia Inspecției Judiciare nu este definitivă, poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, la completul de 5 judecători al acestei instanțe.

Cu ce a greșit procurorul Bucurică

Acțiunea disciplinară a pornit, după ce în spațiul public au apărut imagini cu acesta când îi făcea propuneri intime explicite unei părți dintr-un dosar pe care îl ancheta.

„Îmi spunea că vrea să mă vadă. Când am plecat a început să mă sărute. Mi-a spus să nu îmi fac griji că o să mă ajute în dosarul meu ca să mă culc cu el şi să îi furnizez anumite informaţii despre anumite persoane”, este doar un fragment din relatările persoanei care l-a denunțat.

Pe numele acestuia a fost deschis și un dosar penal pentru infracțiunea de hărțuire.

Unul dintre inspectorii judiciari a propus excluderea acestuia din magistratură, însă, a fost în minoritate.

Pe toată perioada cercetărilor, procuroul Radu Bucurică a pledat nevinovat, susținând că este o răzbunare a celor care nu au vrut să vadă anumite cazuri anchetate de el.

Echilibrul viața profesională –viață personală, marele examen al magistraților

Pentru a ajunge magistrat nu este suficient să fii absolvent al unei faculăți de Drept sau să promovezi examenul la Institutul Național al Magistraturii, este nevoie să ai valori morale bine conturate și să dai dovadă de echilibru în tot ce faci. Acestea sunt primele fraze pe care le aud tinerii care aspiră la o carieră în magistratură de la profesorii, mentorii lor.

În foarte multe conferințe privind admiterea în magistratură s-a accentuat faptul că, proba interviului, frecvent contestată de absolvenții de Drept, are rolul de a vedea dincolo de cunoștintele teoretice ale candidatului.

Întrebările, situațiile ipotetice nu pun în dificultate candidatul în mod intenționat, ci sunt structurate pentru a cunoaște latura umană a aspirantului la o carieră de judecător sau de procuror, acesta fiind marele examen al candidaților.

Într-una dintre discuțiile cu studenții la Drept, o tânără judecătoare, formator la Institutul Național al Magistraturii, cunoscută pentru rezultatele academice excepționale și conduita admirabilă, Stela Stoicescu, le recomanda celor care susțineau examenul de intrare în profesie, să se comporte natural la examen, să nu arate fața cosmetizată, să păstreze echilibrul între viața personală și cea profesională, întrucât dezechilibrul se va vedea în profesie.

Cele mai multe dintre sancțiunile aplicate de Inspecția Judiciară în rândul magistraților arată că aceștia fac uz de putere la un moment dat sau au un comportament neadecvat în societate, de natură să afecteze credibilitatea profesiei.