Potrivit News.ro, crescătorii de oi, aceia care se declară nemulţumiţi de faptul că preţurile furajerelor, precum şi cele ale medicamentelor pentru animale au crescut, au anunţat faptul că în acest an carnea de miel la poarta fermei va costa în jur de 14-15 lei pe kilogram, similar cu cel din anul 2019.

“În acest moment prețul mielului în viu la poarta fermei este de 14-15 lei pe kilogram, prețul este la același nivel cu cel înregistrat anul trecut. Prețul acesta se practică peste tot în țară. În schimb fermierii au de pierdut deoarece prețul furajelor a fost dublu față de cel de anul trecut”, a declarat președintelele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine Romovis, Nicolae Cioranu, care este de părere că în preajma Paștelui, preţul cărnii nu se va modifica.

Preţul mielului la carcasă

La rândul său, Horia Moruţan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba, a susţinut că preţul aferent unui kilogram de carne de miel la poarta fermei este de circa 14-15 lei/kg în viu şi dublu, la carcasă, 30 de lei pe kilogram.

Având în vedere contextul actual, acesta susţine că situaţia nu este prea favorabilă pentru crescătorii de oi.

“Au crescut prețurile cerealelor, au crescut prețurile medicamentelor la care se mai adaugă și contextul pandemiei. Ar mai fi și criza medicului veterinar. În acest moment statul nu mai vrea să închidă contracte cu medicii veterinari, drept urmare aceștia și-au mărit tarifele pentru a supraviețui.

Nu avem o strategie de țară. Nu ne putem concentra doar pe Covid, mai sunt și alte probleme. O problemă acută care nu este administrată de Guvern este pesta porcină”, a spus crescătorul de oi din Alba.

Conform lui Moruţan, presiunea cunoscută de toţi crescătorii de animale este cauzată de aceşti factori, Cioranu estimând că în 2021 cantitatea de miei va fi diminuată din cauza faptului că şi şeptelul este mai mic.

“Așadar, efectivul de oi mature a ajuns în 2020 la 8 milioane, în scădere cu 20% față de anul anterior când crescătorii aveau în jur de 10 milioane de oi”, a completat președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine Romovis.

Destul miel pentru Paştele din 2021

Cu toate acestea, Moruţan a oferit asigurări că Paştele din anul curent nu va duce lipsă de miei, aceştia fiind totuşi suficienţi.

În momentul de faţă, carnea de miel comercializată în magazine se găseşte la un preţ de 20-30 de lei pe kilogram.