Potrivit declaraţiilor făcute de către preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, noua carte de identitate electronică nu va fi obligatorie, însă cu toate acestea, călătoriile în străinătate fără acest document nu vor mai fi posibile.

În acelaşi timp, documentul le va permite persoanelor care îl deţin să interacţioneze cu instituţiile publice, în format digital.

Cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat.

Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a declarat şeful ADR, potrivit Agerpres.

Interacţiunea digitală cu instituţiile publice

Posesorii acestor documente vor avea posibilitatea de a interecţiona, în format digital, cu instituţiile publice.

„E vorba despre nodul eIDAS, care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România”, a subliniat Octavian Oprea.

Completarea procesului de identificare

Platforma software centralizată PSCID, prin intermediul căreia toate persoanele de pe teritoriul ţării vor putea naviga în orice platformă electronică, va completa procesul de identificare electronică.

„Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România.

Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică”, a explicat Oprea.