Mai exact, este de vorba despre politica partidului Momentum. Europarlamentarii acestei formațiuni au fost mai activi pentru România.

Au spirijinit partidul înfrățit, USR Plus, în detrimentul partidelor maghiare din România.

De altfel, a făcut campanie electorală în România de trei ori: la alegerile prezidențiale din 2019, la alegerile locale și parlamentare din 2020.

Cât de bine funcționează politica ungară. Europarlamentari în grup antimaghiar

Ceea ce este frapant pentru politica maghiară este faptul că europarlamentarii partidului Momentum fac parte din grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, fost premier român, antimaghiar.

Cum influențează partidele scena politică din România

Susținerea politicienilor români de către liderii formațiunii Momentum s-a refectat masiv în unele negocieri care au influențat masiv Transilvania.

Deși analiștii politici maghiari au pus la îndoială impactul pozitiv asupra intereselor Ungariei, politicienii români, cu precădere cei din Transilvania, spun că mișcările actuale au fost pro Ungaria.

UDMR, aflat Coaliție, alături de USR Plus, a obținut cam tot ce și-a dorit pentru Transilvania.

Cele mai recente negocieri soldate cu succes pentru maghiarii din România s-au reflectat în numirile prefecților.

Bătălia s-a dat pentru două județe cu lideri politici PNL marcanți: Cluj și Bihor.

Într-un final, Clujul, pentru prima dată după 1989 are un prefect UDMR. Este unul dintre județele în care au avut loc incidente inter-etnice în mod frecvent.

Negocierile pro UDMR au condus la rupturi evidente în politica din România.

Iar Clujul, inima Transilvaniei, este din nou exemplu.

” Aici nu este vorba despre UDMR. Nu am o problemă cu UDMR, ci cu modul în care s-a negociat. Conducerea centrală a PNL nu a înțeles cum funcționează Ardealul, care sunt necesitățile Ardealului” , într-o postare live pe Facebook, realizată de Ziua de Cluj.

Voi continua din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean să lupt pentru oamenii acestui judeţ. În  prezent analizez posibilitatea, în şedinţa din martie a forului judeţean, a schimbării vicepreşedintelui UDMR de la Consiliul Judeţean”, a spus Alin Tișe,  președintele CJ Cluj, pentru Ziua de Cluj.

foto: Rador