Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică în cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a explicat că nu există niciun pericol dacă purtăm masca de protecție un timp îndelungat. Expertul în sănătate publică a oferit explicații referitor la această informație falsă.

„Informația conform căreia se acumulează dioxid de carbon în spatele măștii este una falsă și distribuită de persoane ignorante ori răuvoitorare. Dioxidul de carbon este un gaz care se împrăștie prin mască, pe lângă mască și în toate direcțiile.

Există nenumărate studii și experimente care au demonstrat în mod clar și categoric că dioxidul de carbon nu se acumulează în spatele măștii, ba mai mult, creierul se oxigenează corespunzător chiar și în condițiile în care masca este purtată constant”, a explicat Răzvan Cherecheș într-unul dintre videoclipurile de pe pagina sa de Facebook.

Cherecheș, profesor UBB: Creierul se oxigenează corespunzător chiar și atunci când purtăm mască

De asemenea, fostul consilier onorific de la Ministerul Sănătății a dat ca și exemplu pe medicii chirurgi care poartă masca peste 10 ore. Cherecheș a precizat că pentru a nu infecta bolnavul, medicul poartă masca ore întregi și nu are niciun negativ asupra sănătății.

„Dacă aveți încredere într-un medic chirug care vă operează mama timp de 10 ore, purtând o mască pe față în permanență, de ce nu ați avea încredere că voi puteți să funcționați în condiții de stres mult mai redus?”, a concluzionat profesorul de sănătate publică.

În unele dintre videoclipuri, profesorul de la UBB a explicat motivul pentru care a demisionat din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății. El a explicat că în ciuda recomandărilor sale, nimeni nu a dat ascultare și nimic nu s-a materializat.

„Situația este complicată în minister. Am făcut mai multe propuneri, mi s-a spus că sunt bune, dar nu s-a materializat nimic. Am militat pentru testare în masă și pentru transparență totală. Încrederea oamenilor în sănătate și în alte domenii, dar acum ne referim la sănătate, e legată de transparență”, a precizat Cherecheș.